Evo u koje doba dana najviše griješimo na poslu

čp

PRODUKTIVNOST zaposlenika opada tijekom poslijepodneva, pokazalo je nedavno objavljeno istraživanje u znanstvenom časopisu PLOS ONE.

Istraživači su dvije godine proučavali 800 zaposlenika koji rade u uredu, a ne kod kuće. Za razliku od drugih studija koje ispituju produktivnost radnika, ova se nije oslanjala na samoevaluaciju ili povratne informacije šefova. Umjesto toga, istraživači su pratili metriku korištenja računala poput brzine tipkanja, aktivnosti miša i pogrešaka pri tipkanju.

U poslijepodnevnim satima zabilježeno je najviše grešaka pri tipkanju. Konkretno, u petak poslijepodne došlo je do smanjenja računalne aktivnosti i povećanja tipfelera.


"Naše otkriće u skladu je sa sličnim istraživanjima koja su pokazala da broj zadataka koje zaposlenici obavljaju pada u četvrtak i petak", rekao je Taehyun Roh, koautor studije i docent na odjelu za epidemiologiju Sveučilišta Texas A&M, za ScienceDaily.com.

Autori studije napominju da ovo istraživanje doprinosi sve većem broju dokaza da bi radna mjesta trebala omogućiti veću fleksibilnost. Većina radnika, pokazuju ankete, pozdravila bi ovu promjenu. 61 posto zaposlenika reklo je da bi radije radili četiri dana u tjednu, prema istraživanju Monstera.

"Fleksibilno radno vrijeme, hibridni rad ili četverodnevni radni tjedan mogu pomoći u ublažavanju negativnih učinaka dugih radnih tjedana i promicanju boljeg blagostanja i produktivnosti zaposlenika", smatraju autori studije.