Facebookova aplikacija uskoro bi mogla dobiti i ovu zanimljivu značajku

U najvećoj društvenoj mreži svijeta već koriste softver za prepoznavanje lica kako bi prepoznali ljude na fotografijama i omogućili brže ručno označavanje (tagiranje). Sad bi ga mogli proširiti i na logiranje.

Aplikacija za mobitele najveće svjetske društvene mreže uskoro bi mogla dobiti novu značajku prepoznavanja lica koja bi nam trebala olakšati logiranje, prenosi N1.

Biometrijsko otključavanje smartfona korištenjem kamere načelno je jednostavnije i sigurnije od upisivanja lozinki. Ali, kako je Facebook poznat po zloupotrebi korisničkih podataka, ne čini se dobrom idejom dati im dozvolu za snimanje naših lica.

Na novu značajku za mobilni Facebook naletjela je istraživačica Jane Manchun Wong. Kako je navela, trebala bi funkcionisati tako što bi korisnik snimio video selfie, što bi u Facebooku potom koristili za potvrđivanje identiteta pri logiranju.

Taj bi video, navodno, trebao biti obrisan 30 dana nakon što je identitet potvrđen, ali nigdje još nije navedeno hoće li biti obrisan ukoliko ta potvrda nije stigla.

U Facebooku već koriste softver za prepoznavanje lica kako bi prepoznali ljude na fotografijama i omogućili brže ručno označavanje (tagiranje). Te tehnologije koriste i brojni pametni telefoni, od Appleovog iPhonea pa dalje, ali razmjerno malo ih je dovoljno sigurno za biometrijsko potvrđivanje identiteta.

Hoće li zaživjeti i kad bi se to moglo dogoditi, zasad nije poznato. Također je nepoznanica hoće li se video zapisima korisnika baviti ljudi ili roboti.

Izvor: