Ferrari 250 GTO: Jedan od najljepših autombila modernog doba

ferrari
U današnje vrijeme ovaj Ferrarijev 250 GTO trkač, može se pohvaliti titulom apsolutno najskupljeg automobila na svijetu.

 

No, cijena je daleko od jedine posebnosti koja se uz ovaj Ferrarijev model veže. Jer tu je prisutan i faktor ekskluzivnosti koji tim sumanutim cijenama ide niz dlaku.

Naime, proizvodnja ovog čuda iz Maranella trajala je tek dvije godine i u tom je vremenu Ferrari proizveo ukupno 39 primjeraka.

Većina ih je odmah po izlasku iz tvornice otišla boriti se za prevlast na nekim utrkama, dok je tek mali broj primjeraka ostao na raspolaganju za kupce. I to je zapravo savršen opis Ferrarija kao proizvođača automobila, zar ne?!

Što se dizajna tiče, Giotto Bizzarrini i Sergio Scaglietti napravili su bezvremenski posao, pa iako npr. vrata s jedne strane nisu bila identična onima s druge, te je ovaj Ferrari na velikim vrućinama postajao pomalo izobličenim, upravo je 250 GTO jedan od „onih“ automobila kakve klinci u konturama i dan-danas crtaju.

No ono najposebnije zapravo nema veze s dizajnom, već s onim dijelovima koji se na prvi pogled ne vide, tj. s motorom i mjenjačkim sklopom.

Sam motor bio je svojevrsni derivat onog s kojim je model 250 Testa Rossa razvaljivao konkurenciju na stazama diljem svijeta. Dakle, radilo se o klasičnom V12-motoru s tri litre zapremine i s nekih tristotinjak konjskih snaga.

Mjenjački sklop je imao pet brzina posloženih u red s kakvim je Porsche prvi počeo isporučivati svoje automobile na tržište.

No u Ferrariju je taj „ogoljeni“ dizajn mjenjačkog sklopa definirao praktički sve interijere Ferrarijevih modela od 1962. godine do početka novog milenija, kada je otpočela era tipki i hvataljki iza volana.

Stoga ovaj Ferrari nije bio samo legenda svog vremena, već i iskorak u budućnost, te početak tradicionalizma u Ferrariju zbog kojeg je ova tvrtka i postala toliko popularna među auto-entuzijastima.

Ferrari 250 GTO na stazi je pune tri godine bio nepobjediv, te praktički da i nije bilo utrke na kojoj se ovaj automobil pojavio, a da na cilj nije stigao prvi. Time je ovaj Ferrarijev model zorno prikazao što se sve može napraviti kada tvrdoglavost i usmjerenje prema nečemu definiraju egzistenciju.
Zbog svega toga je upravo ovaj Ferrarijev automobil proglašen jednim od najfascinantnijih trkaćih strojeva svih vremena.

Reklo bi se sasvim opravdano.

 

FOTO