Firefoxova anti-spam ekstenzija stvara jednokratne e-mail aliase

Firefox
Mozilla Foundation stoji iza još jednog zanimljivog noviteta, a tiče se ekstenzije za Firefox, koja onemogućava primanje spama na e-mail računa korisnika. Princip je vrlo jednostavan i izrazito koristan te bi mogao bar još malo popularizirati internetski preglednik koji nekako uvijek ima ulogu lidera u smislu invovativnosti.

Dakle, sama ekstenzija, nazvana Private Relay, funkcionira na način da omogućava korisniku upisivanje pseudo e-mail adrese pri prijavi na određenu web stranicu, što samim time onemogućava botove u slanju spama na stvarnu e-mail adresu. Najkraće rečeno, Private Relay generira lažne e-mail adrese te ih upisuje u forme koje se traže na web stranicama i na taj način štite korisnika od neželjene pošte.

Ipak, zanimljivost je u tome što se ta pošta svejedno preusmjerava na stvarnu adresu, ako korisnik to želi. Jer, naravno, ako se prijavimo na neku web stranicu, nije da želimo ne primati sve što nam s nje dolazi. Ali, ovako postoji kontrola i zapravo u evidenciji nikad ne ostaje naša stvarna adresa. Pa ako dođe do proboja na određenu web stranicu, a s time i otuđenja privatnih podataka njenih korisnika, straha da će biti kompromitirano nešto naše nema.

Također, nije Mozilla prva smislila ovakav koncept, prije nje je to učinio Apple. Baš prošle godine predstavio je "Sign In" (hrv., prijavi se) funkcionalnost, koja omogućava prijavu na određenu web stranicu s Apple ID, ali pritom web stranici daje lažne podatke, čime se oni stvarni štite.

Samo, ovo je prvi put uvršteno u sami internetski preglednik kroz ekstenziju, što bitno olakšava korištenje takve mogućnosti jer osoba ne mora previše sama razmišljati što i kako već umjesto nje to čini ekstenzija.

Trenutno se Private Relay nalazi u beta fazi i može se preuzimati sa službene Mozilline stranice, a vrijeme će pokazati koliko korisnika će mu se spremno i aktivno okrenuti.

Izvor: