Genijalni trikovi uz koje će vaš tepih ostati čist i u toku hladnih mjeseci

č

Prostorija s tepihom i bez njega nije ista. Oni su veoma dekorativni i lijepi, ali ne i toliko laki za održavanje, pogotovo u toku zime. Ljeti je pranje tepiha druga priča, jedni ih peru u svom dvorištu, a drugi ih odnesu na hemijsko pranje.

Naravno, servisi za pranje su uvijek tu, ali postoje trikovi pomoću kojih ćete uspjeti da održavate svoj tepih i da uštedite novac i vrijeme.

Za vas smo pripremili dva praktična trika koja će vas oduševiti.

Za prvi trik vam je potrebno
jedan veći poklopac od šerpe

topla voda

kapsula za pranje suđa

1 kesica sode bikarbone

pamučna krpa

U veću posudu sipajte toplu vodu, pa dodajte kapsulu za pranje suđa i sodu bikarbonu. Promiješajte nekoliko puta dok se kapsula ne rastvori. Čistu pamučnu krpu dobro umočite u ovu vodu, pa je stavite oko donje strane poklopca i dobro zategnite.

Tepih prvo dobro usisajte, pa snažnim pokretima prelazite krpom i poklopcem po tepihu. Poslije nekoliko pokreta krpu ponovo umočite u vodu i ponavljate postupak sve dok ne budete zadovoljni rezultatom.

Kada je riječ o drugom triku, on je jednako jednostavan kao i prvi.

Drugi trik
2 kašike tečnog sapuna

50 ml sirćeta

500 ml tople vode

nekoliko kapi eteričnog ulja

Navedene sastojke pomiješajte u boci s raspršivačem. Tepih prvo usisajte, a onda ga poprskajte rastvorom koji ste napravili. Ukoliko imate fleku na tepihu, onda sredstvo direktno i više puta naprskajte na nju i istrljate krpom.

Kada sve završite, tepih usisajte još jednom.