Golf se proizvodi već 50 godina, jedan zaposlenik je radio na montaži svih osam generacija

F

Volkswagen je u Wolfsburgu proslavio pola stoljeća proizvodnje Golfa. Serijska proizvodnja prve generacije modela tamo je započela u proljeće 1974. Nicola Benenati je dio ove priče već 45 godina, a ujedno je radio u produkciji svih osam generacija.

Gosti u hali 12 glavne tvornice bili su zaposlenici, upravni odbor marke predvođen izvršnim direktorom Thomasom Schäferom, predstavnici upravnog odbora Grupe i radničkog vijeća te predstavnici lokalnih političara.

Premijer Stephan Weil naglasio je ekonomsku važnost VW Golfa za pokrajinu Donju Sasku i Njemačku kao poslovno mjesto. Fokus svečanosti, koju je pratio Volkswagen Big Band, bio je na zaposlenicima tvornice. Među njima je i Nicola Benenati, koji već 45 godina radi u proizvodnji Golfa i koji je radio na montaži svih osam generacija modela serije.

Takođe, još jedan od najstarijih zaposlenika je Roland Walter, koji je svjedočio počecima proizvodnje Golfa II prije 40 godina u tada novoizgrađenoj hali 54. Walter je u razgovoru s Viktorijom Schokeom, mlađim majstorom u hali 12, raspravljao o tome kako se proizvodnja drastično promijenila u proteklih pet decenija.


Za to vrijeme više od polovine od 37 miliona Golfova prodatih širom svijeta proizvedeno je u sjedištu marke u Wolfsburgu, odnosno više od 20 miliona primjeraka Volkswagenovog kompakta. Zaposlenici su također, povodom 50. godišnjice, predstavili vrlo poseban jubilarni Golf.

Srce marke Volkswagen nalazi se na kanalu Mittelland između Hannovera i Magdeburga. Tvornica u Wolfsburgu je sjedište Volkswagenovih putničkih automobila i najveća je tvornica automobila u svijetu sa oko 70.000 zaposlenih ljudi. Do danas je u Wolfsburgu proizvedeno više od 48 miliona vozila, više nego u bilo kojoj drugoj tvornici automobila u svijetu.

S više od 20 miliona vozila, Golf je model koji se najduže izrađuje na tom mjestu. Na drugom mjestu, s gotovo 12 miliona prodatih vozila nalazi se Buba koja se u Wolfsburgu proizvodila od 1945. do 1975. godine. Trenutno se u Wolfsburgu, osim Golfa i Golfa Varianta, proizvode i Touran i Tiguan. Novi model Tayron će biti dodan krajem godine.