Greške prilikom pranja kose: Da li je pogrešno kosu prati dvaput

v

Nepravilno ispiranje šampona i regeneratora može uzrokovati mnoštvo problema

Bez obzira na to je li kosa duga i tanka ili kratka i kovrčava, čin četkanja, šamponiranja, regeneriranja, ponovnog češljanja i zatim sušenja kose može se činiti kao prava borba. Usvajanje nekih jednostavnih promjena u režimu dnevnog pranja moglo bi učiniti veliku razliku, ne samo s mukama po kosi nego i za zdravlje našeg vlasišta i kose. Ovo je šest pogrešaka pri pranju kose koje stručnjaci žele da prestanemo raditi.

Dva šamponiranja

Godinama su nam frizeri govorili da je važno dvaput oprati kosu šamponom, ali pokazalo se da ovo pravilo nije opće točno. 

- Da, ponekad bi trebalo kosu oprati jednom kako bi se očistila, a zatim još jednom zbog vlage i proteina, ali ako kosu pereš svakih nekoliko dana, to nije potrebno - kaže frizer slavnih Džejson Kolijer (Jason Collier). 

Zapravo, upozorava da pretjerano pranje može kosu učiniti suhom i neuravnoteženom. 

 

- Uglavnom se možeš izvući s jednim pranjem. Ako ti je kosa u izvrsnom stanju, peri je dvaput samo jednom sedmično kako bi je dubinski očistila, a između pranja svakako možeš samo jednom šamponirati s nježnim šamponom za osvježenje korijena - dodaje.

Pogrešno ispiranje

Ako želite razgovarati o greškama u pranju kose, ovo je ono na što treba obratiti najviše pažnje. Nepravilno ispiranje šampona i regeneratora može uzrokovati mnoštvo problema. Za početak, to nije dobro za tvoju kosu. 

- Neispiranje regeneratora na pravi način je pogreška koju ljudi najčešće čine - kaže Kolijer. 

Također je dodao da se mora dobro isprati regenerator, u protivnom se kosa može brže mastiti i imati više neželjene težine. Nedovoljno ispiranje šampona može uzrokovati suhoću i čak doprinijeti peruti.

Međutim, osim problema s kosom, nedovoljno dobro ispiranje šampona i regeneratora također može uzrokovati niz problema s kožom. Ako zbog njih odeš dermatologu, garantujemo da će jedno od prvih pitanja koje će ti postaviti biti koliko dobro ispireš regenerator. Regenerator je formuliran s hidratantnim maslacima i uljima (koji začepljuju pore), tako da ako ga dobro ne ispereš s ramena i leđa dok si pod tušem, bez sumnje će pridonijeti nastanku akni na tijelu.

Pogrešni regenerator

Znamo da kupovina proizvoda za kosu nije laka zadaća i slažemo se da industrija mora preći dug put kada je u pitanju odgovarajuće označavanje proizvoda kako bi ih se lakše kupovalo. 

Međutim, korištenje pravog regeneratora za potrebe tvoje kose od vitalne je važnosti kada je u pitanju njezino zdravlje. Koji je najbolji način da odrediš kakvu vrstu regeneratora trebaš? 

- Kada ti je kosa mokra, nježno je povuci. Ako se pramen vraća unazag poput elastične trake, onda je stanje vjerojatno dobro i možda ti treba samo malo hidratacije. Međutim, ako ga povučeš i nema povratka, vjerojatno treba više proteina - dodaje Kolijer.

Ribanje tjemena

Ako imate osjećaj kao da se stalno borite s masnim korijenom, budite oprezni, iako imamo poriv da trljamo tjeme pokušavajući ukloniti masnoću, to nije dobro. 

- Tako se zapravo potiče oslobađanje više masnoće - upozorava Collier. 

Umjesto toga, preporučuje da jednostavno dlanom razmažete šampon preko korijena i srednjeg dijela kose kako bi očistila kosu bez opasnosti od proizvodnje više masnoće. Ako si zabrinuta da to neće obaviti posao, upotrijebi šampon za detoksikaciju kako bi pojačala čišćenje korijena.

Pretjerana upotreba proteina

Nažalost, postoji nešto poput pretjerivanja s proteinima. Naravno, proteinski tretmani izvrsni su za kosu kojoj su potrebni. Međutim, ako tvoja kosa ne treba proteine, dodavanje nije bezopasan čin. 

Preopterećenje kose proteinima uzrokovat će pucanje. Proteinski tretmani trebali bi se koristiti samo oko 20 minuta. Obavezno pratite upute na proteinskom proizvodu po svom izboru i nemojte ga koristiti više od jednom sedmično.

Previše blanša

U redu, ovo tehnički nije greška pri pranju kose, ali će znatno teže oprati kosu. Previše blajha učinit će i pranje kose paklenijim. 

Bez obzira na to koristite li balayage, pramenove ili bojiš cijelu kosu, kad idete na bojenje, provjerite da kolorist ne nanosi izbjeljivač na izbjeljivač. Možete osvježiti već izbijeljenu kosu tonikom, a blajhom je potrebno raditi samo na korijenu. Izbjeljivač slabi i isušuje pramenove. 

Kad perete kosu koja je bila previše izbijeljena, gotovo sigurno dolazi do petljanja i, kao rezultat toga, lomljenja kose.

 

Foto: FB