fbpx Gripa nije bauk, evo zašto

Gripa nije bauk, evo zašto

Home

Gripa nije bauk, evo zašto

Bolest počinje naglo, visokom temperaturom, groznicom, glavoboljom

Gripa je virusna infekcija respiratornog trakta. Javlja se kod svih starosnih grupa, vrlo često i kod djece. Najčešće se javlja zimi i tokom jeseni. Glavni simptomi gripe su visoka tjelesna temperatura, kašalj, glavobolja, bolovi u cijelom tijelu, oslabljen apetit i loše opće stanje djeteta. 

Uzročnik gripe je jedan od tipova virusa, a izvor zaraze je bolesnik koji kihanjem i kašljanjem izbacuje virus pa brzo i lako prenosi infekciju na sve oko sebe, putem vazduha ili dodira.

Bolest počinje naglo, visokom temperaturom, groznicom, glavoboljom. Dijete počinje kihati i kašljati, nos mu je začepljen ili curi. Česti su i bolovi u stomaku, gađenje i povraćanje. Od prvog dana bolesti, prisutno je i loše opće stanje djeteta, koje postaje nezainteresirano i odbija hranu i tečnost.

Simptomi su najizraženiji od drugog do četvrtog dana bolesti. Gripa obično traje pet do sedam dana, a svi simptomi bolesti se povlače između sedam i 14 dana.

Terapija gripa je, kao i kod drugih bolesti uzrokovanih virusima, simptomatska. Sastoji se u snižavanju povišene tjelesne temperature antipireticima koje će prepisao liječnik. Pored lijekova za snižavanje temperature preporučljivo je i tuširanje djeteta mlakom vodom, koje se može ponavljati, naročito između dvije doze lijeka.

Ne treba pretopljavati dijete, treba ga raskomotiti, ostaviti ga samo u tankoj pamučnoj majici i pelenama ili gaćicama.

Gubitak tečnosti zbog visoke temperature, neuzimanja tečnosti ili eventualnog povraćanja treba nadoknaditi unošenjem malih količina tečnosti u vidu negazirane vode, ohlađenih blago zaslađenih čajeva i negaziranih sokova.

Gripu karakterizira i gubitak apetita, zato ne treba tjerati dijete da jede na silu. Važno je da pije.

- Izbjegavajte da dijete boravi na mjestima gdje se okuplja veliki broj ljudi (sredstva javnog prijevoza, čekaonice, vrtići, jaslice, škole).  

- Dijete i osobe s kojima je u kontaktu redovno trebaju prati ruke.

-Provjetravajte prostorije u kojima dijete boravi.

- Ne idite s djetetom u posjete kod osoba koje su prehlađene.

- U prehrani koristiti mnogo svježeg voća i povrća.

- Pravi način prevencije je vakcinacija protiv gripe.

Objavio: Čet, 05/12/2019 - 20:20
Back to top