Grudi prije i poslije poroda-šta sve može očekivati?

trudnoća
Od sretne vijesti do prvih dana majčinstva, trudnoća i postporođajno razdoblje uzbudljivo su, ali i zahtjevno vrijeme za svaku ženu. Cijelo iskustvo moglo bi se sažeti u jednu riječ – promjena koja obuhvaća sve od načina života do izgleda

Upravo su tjelesne promjene ono što će većina žena prvo primijetiti, a trudnoća i postporođajno razdoblje mogu ostaviti traga na bilo kojem dijelu tijela žene i mijenjati ga na način na koji buduće mame nisu uvijek u potpunosti spremne zbog čega će se neke od njih suočiti s osjećajem da njihovo tijelo više nije njihovo. Prvo što se primijeti su nabrekle grudi koje nekontrolirano rastu, čak i prije trbuščića i pokojeg kilograma, a sve zahvaljujući intenzivnoj sintezi estrogena i progesterona u tijelu, dodatnoj krvi, vodi i masnoćama koje su potrebne vašoj bebi.   

Nakon poroda, većina rasprava uglavnom se vodi oko skidanja viška kilograma gdje glavnu riječ vode treneri i nutricionisti. Mnoge žene tvrde da najviše kilograma izgube upravo dojenjem. Osim što je majčino mlijeko najbolji izvor prehrane za novorođenče, njime se, prema istraživanju Američke udruge za trudnoću, može sagorjeti oko 425 do 700 kalorija dnevno bez dodatne fizičke aktivnosti. Neke od svjetski poznatih manekenki kunu se u prednosti dojenja poput ubrzavanja metabolizma i zadržavanja vlastitog ‘ja’. No, istinu o tome kako dojenje može (loše ili negativno) utjecati na sam izgled vaših grudi rijeko se spominje.

GRUDI TIJEKOM TRUDNOĆE I DOJENJA

Prvenstveno, grudi su nabrekle. Točnije, veličina grudi u trudnoći kroz cijeli ovaj proces može narasti i do tri broja košarice grudnjaka jer nastaje novo i žljezdano i masno tkivo, a i sama veličina tijekom dojenja oscilira na dnevnoj bazi. Hormoni utječu na pigmentaciju kože pa će bradavice postati tamnije. Zbog povećane količine krvi koja teče tijelom, vene na grudima mogu postati vidljive, a dodatna količina progesterona može uzrokovati pojavu dlačica oko bradavica. Također, zbog naglog rasta, pojavljuju se i strije.

Promjena oblika dojki nakon prestanka dojenja medicinski je posve uobičajena jer se žlijezde u dojkama vraćaju u svoj stari oblik, a ostaje višak kože. Potroše se čak i zalihe masnih stanica koje su se prikupljale tijekom trudnoće.

S druge strane, grudi su oduvijek simbol ženstvenosti i samopouzdanja. Stoga, svatko tko je dojio, shvatit će zašto je upravo zahvat podizanja grudi danas u svijetu u stalnom porastu. Prema podatku Američkog društva plastičnih kirurga, u posljednjih 10 godina radi se o porastu od 75%, a u većini slučajeva su pacijentice mlade majke. 

 

 

Izvor: