fbpx Dugotrajna upotreba opioida može prouzrokovati hormonalni disbalans kod muškaraca

Dugotrajna upotreba opioida može prouzrokovati hormonalni disbalans kod muškaraca

Home

Dugotrajna upotreba opioida može prouzrokovati hormonalni disbalans kod muškaraca

Dugotrajna upotreba opioida može dovesti do hormonskih nedostataka koji utječu na zdravlje muškaraca. Istraživači su pregledali najnovije nalaze i otkrili su da dvije trećine muškaraca koji koriste opioide više od šest mjeseci razvijaju hipogonadizam, što dovodi do nedovoljne proizvodnje testosterona.

Muškarci s hipogonadizmom mogu patiti od simptoma kao što su slabost mišića i smanjenog seksualnog nagona, rekao je vodeći istraživač Amir Zamanipoor Najafabadi.

"Ove informacije treba da posluže kao neka vrsta opomene za sve muškarce koji preko mjere koriste opioide, jer oni mogu naštetiti njihovoj seksualnoj funkciji. Ljudi s niskim nivoom kortizola mogu iskusiti umor, promjene raspoloženja, gubitak mišića i težine", rekao je Najafabadi.

Ovisnost i zloupotrebe lijekova poprimili su osobine epidemije u SAD-u sa 47.000 smrtnih slučajeva od predoziranja prijavljenih u 2017. godini, prema informacijama američke vlade.

Stručnjaci sumnjaju da lijekovi, posebno opioidi, mogu utjecati na nivo hormona u tijelu djelujući na hipotalamus, dio mozga koji povezuje nervni sistem sa sistemom hormona kroz hipofizu, objasnio je Najafabadi.

Prethodna istraživanja su identificirala receptore u hipotalamusu koji su posebno usmjereni da odgovore na opioide, istakao je on. Hipofiza regulira nivoe hormona u tijelu, a ta žlijezda biva regulirana hipotalamusom.

Da bi se utvrdilo da li postoje bilo kakvi medicinski dokazi koji pokazuju moguću povezanost između nivoa opioida i hormona, Najafabadi i njegove kolege izvršili su provjeru teorijskih nalaza. Oni su na kraju sakupili sve postojeće medicinske dokaze koji su sastavljeni iz 52 studije koje su uključivale više od 18.000 pacijenata, uključujući i ljude koji su koristili opioide duže od šest mjeseci, prenosi klix.ba.

Do 65 posto muškaraca koji su dugoročno koristili opioide imalo je hronično niske nivoe testosterona, prema 15 studija koje su obuhvatile 3.250 pacijenata. Isto tako, oko 207 muškaraca i žena koji su dugoročno koristili opioide razvilo je nizak nivo kortizola, pokazali su rezultati pet studija.

Opioidi su također utjecali i na povišen nivo prolaktina koji pospješuje proizvodnju mlijeka kod žena, u pet od sedam studija koje su proučavale referentne vrijednosti tog hormona, rekao je Najafabadi. Nizak nivo prolaktina može izazvati neplodnost kod nekih žena.

Pacijenti koji dugotrajno koriste opioide za ublažavanje bolova moraju se testirati na ove hormonske nedostatke, a nalazi su predstavljeni na godišnjem sastanku Endokrinog društva u New Orleansu, prenosi Health24.

Objavio: Pon, 01/04/2019 - 18:49

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top