Igra FIFA odlazi u povijest

.

NAKON skoro tri desetljeća raspalo se partnerstvo između kompanije EA i FIFA-e, piše New York Times. To za samu igru FIFA-u ne bi trebalo značiti puno, ali ovaj je razlaz velika stvar zato što je igrica s vremenom postala, kako piše novinar NYT Timesa Tariq Panja, kulturni fenomen.

Posljednji ugovor između krovne svjetske nogometne organizacije i EA potpisan je prije kojih 10 godina, a pregovori oko novog trajali su mjesecima. Trenutni ugovor je na snazi do kraja Svjetskog prvenstva u nogometu za žene, koje će se sljedeće godine održati u Australiji i Novom Zelandu. Nakon toga će se igrači morati naviknuti na novo ime igre, EA Sports FC.

EA ima tehnologiju i sjajnu igricu, a FIFA samo svoje ime

Sama igra se neće značajnije promijeniti. U igri će se i dalje moći igrati s većinom poznatih klubova i nogometaša jer FIFA ne drži licencu na njihova imena, već samo na turnire koji su pod njenom ingerencijom. To isto tako znači da odigrati, primjerice, Svjetsko prvenstvo više neće biti opcija, bar ne u "pravom" obliku.

Panja navodi kako se EA i FIFA nisu uspjeli dogovoriti oko novca, napominjući kako je FIFA tražila najmanje dvostruki iznos od onog koji godišnje dobiva prema trenutnom ugovoru, a to je 150 milijuna dolara. Osim toga, FIFA je navodno zahtijevala da se ime brenda pojavljuje i na drugim digitalnim proizvodima, poput drugih videoigara, što je za EA Sports ipak bilo previše.

Gareth Sutcliffe, analitičar sektora videoigara, za NY Times je izjavio: "Ako prekidate odnos koji traje već 20 godina, bit će posljedica. EA će nastaviti raditi dalje. Imaju svo tehnološko znanje i kreativnu implementaciju apsolutno sjajne nogometne igre. A što FIFA ima? Samo ime. I što sad?"

 

Izvor: