Indija drugo najveće tržište pametnih telefona iza Kine

Prema istraživanju tvrtke Counterpoint Research čini se da je Indija trenutno drugo najveće tržište pametnih telefona na svijetu, iza Kine, dok su SAD na trećem mjestu.
Text

Tokom 2019. godine u Indiji je isporučeno 158 miliona pametnih telefona, što je rast od sedam odsto na godišnjm nivou. Što se tiče indijskog tržišta pametnih telefona ono je raslo najprije zahvaljujući velikoj aktivnosti kineskih proizvođača pametnih telefona, 72 odsto isporučenih telefona na tržištu bilo je od  kineskih proizvođača kao što su Xiaomi, Vivo, Realme i Oppo.

Indija je trenutno najveće tržište za Xiaomi te je po rezultatima čak i ispred domaćeg kineskog tržišta (rast od pet odsto na godišnjem nivou za Xiaomi u Indiji). Tvrtka Realme je tokom 2019. godine rasla za čak 255 odsto na indijskom tržištu, dok je Vivo rastao za 76 odsto. Samsungove isporuke pale su za pet odsto na godišnjem nivou, dok je Apple rastao u četvrtom kvartalu godine na krilima iPhonea 11.

Što se tiče zastupljenosti na indijskom tržištu, Xiaomi je vodeći s udjelom od 28 odsto, Samsung je drugi s udjelom od 21 odsto, nakon čega slijede Vivo (16 odsto), Realme (10 odsto) i Oppo (9 odsto).

Izvor: