Isprobajte tabata trening: Četiri minute troše više kalorija nego sat vremena trčanja

.
Tabata trening je posebna vrsta treninga u kojem rade sve mišićne skupine i sagorijeva ogromnu količinu kalorija.

 

Ipak, posebnost ove vrste treninga je u tome što se radi o vrlo intenzivnom treningu u trajanju od samo četiri minute u kojima se izmjenjuje osam vježbi.

VIDEO POGLEDAJTE OVDJE.

Ova vrsta treninga je intervalnog karaktera i svaka vježba se izvodi 20 sekundi, nakon kojih slijedi 10 sekundi odmora, a set od osam tako ponovljenih vježbi traje četiri minute. Može se raditi i četiri tabate u jednom treningu, što onda traje 20 minuta, a između krugova (nakon osam odrađenih vježbi) je minuta pauze.

Prednosti tabate je jednostavnim eksperimentom otkrio japanski doktor i dekan Visoke škole za sport i zdravstvene znanosti, Izumi Tabata.

On je napravio eksperiment na sportašima koji treniraju brzo klizanje koji su četiri dana u tjednu, šest tjedana radili tabata trening na biciklističkom ergometru. Njihove rezultate usporedio je s drugom skupinom koja je odrađivala normalne treninge u trajanju od 60 minuta pet puta sedmično.

Rezultati su pokazali kako su obje skupine imale slična aerobna poboljšanja (trening od 60 minuta i onaj od četiri), dok je tabata skupina imala bolje rezultate anaerobne izdržljivosti.

Ova vrsta treninga predviđena je za cijelo tijelo, a cilj je da se u kratkom vremenskom periodu vide rezultati. Tabata je dobra i jer oduzima samo četiri minute, odnosno 20 minuta dnevno, a s njome se može postići mnogo. Može se vježbati sa ili bez rekvizita, a učinkovitost neće izostati.

Osim toga, u treningu tabate se sagori puno kalorija, koje se troše i satima nakon treninga. Trenerica preporuča kombiniranje vježbi koje uključuju cijelo tijelo, umjesto baziranje, na primjer, samo na stražnjicu za žene ili samo na prsa i ruke za muškarce.

Iako će vjerojatno tabata trening na početku biti težak i nećete prvi puta uspjeti odraditi baš svaku vježbu maksimalnim intenzitetom, važno je na početku prilagoditi trening mogućnostima tijela, ali uvijek probati napraviti najviše ponavljanja u 20 sekundi.

Ipak, tabata trening nije za svakoga. Na primjer, početnici koji su tek krenuli trenirati mogu u tabati napraviti više štete nego koristi. Zbog brzog ponavljanja pokreta, kojih je cilj izvesti što više u kratkom vremenu, može lako doći do nezgode.

Također, tabata se ne bi smjela vježbati svaki dan jer to može previše opteretiti mišiće, kojima treba odmor.