Istraživanje tvrdi: Med je bolji u liječenju kašlja i prehlade od modernih lijekova

.
MED bi mogao više pomoći kod kašlja i prehlada od lijekova koji se mogu kupiti bez recepta, pokazala je nova studija.

 

Znanstvenici su rekli da je med bio učinkovitiji u ublažavanju simptoma prehlade i gripe od uobičajenih komercijalnih lijekova te da bi mogao biti sigurnija, jeftinija i dostupnija alternativa antibioticima, prenosi CNN. Oni su ohrabrili liječnike da razmotre preporučivanje meda pacijentima umjesto da im propisuju antibiotike, koji mogu izazvati nuspojave, a može doći i do rezistencije na antibiotike u slučaju njihova prekomjerna korištenja.

 

Med se odavno koristi kao kućni lijek za kašalj, ali njegova učinkovitost nije bila dovoljno istraživana.

 

Znanstvenici sa Sveučilišta Oxford analizirali su postojeće dokaze da bi saznali kako med utječe na simptome infekcije gornjeg respiratornog sustava.

 

"Med je bio bolji od uobičajene skrbi u ublažavanju simptoma infekcija gornjeg respiratornog sustava", napisali su oni u stručnom časopisu BMJ Evidence-Based Medicine.

 

"On pruža široko dostupnu i jeftinu alternativu antibioticima. Med bi mogao pomoći u naporima da se uspori širenje antimikrobne rezistencije, ali su potrebna daljnja placebom kontrolirana kvalitetna ispitivanja", navode.

 

Znanstvenici su prikupili rezultate 14 studija, od kojih su u devet bila uključena samo djeca. Većina je uspoređivala med s konvencionalnijim liječenjem kao što je uzimanje bezreceptnih lijekova.

 

Također, prijašnja istraživanja zaključila su da med ubija bakterije, a studije su pokazale i da je učinkovit protiv desetaka sojeva, uključujući E. coli i salmonelu. Nadalje, pokazalo se da su posebna vrsta meda s Novog Zelanda, nazvana manuka, i malezijski med tualang dobri u borbi protiv stafilokoka i probavne bakterije H. pylori koja izaziva čireve na želucu.

 

Još jedna studija kojom je obuhvaćeno 139 djece otkrila je da je med bolji za ublažavanje noćnog kašlja od popularnog antitusika dekstrometorfana i antihistaminika difenhidramina.