Iza popularne igračke koju djeca vole ne krije se nikakva jeziva priča

sa
Igračka Huggy Wuggy stekla je veliku popularnost u cijelom svijetu, a sve više mališana iz naše zemlje traži od roditelja da mu kupe ovog plišanca.

Huggy Wuggy zapravo je igračka koju je kreirao Playtime CO., a također je njihova maskota i najprodavanija igračka. Prijateljski je raspoložena maskota koja je stvorena za grljenje. Huggy Wuggy nije nikakvo opasno i predatorsko nastrojeno čudovište koje je glavni lik horor videoigre Poppy Playtime, kako su ranije objavili mediji.

Ovaj lik iz videoigrice postao je plišanac i iako je ljepota u oku promatrača, nije baš estetski privlačan. Možete ga naći u nekoliko jarkih boja, ima velika crvena usta i oštre zube.

 

Iako su u nekim medijima ranije, među kojima je bio i naš portal, bili objavljeni članci koji su govorili o tome da je 'priča', odnosno porijeklo ove igračke 'opasno', oglasio se vlasnik youtube kanala TryHardNinja, koji je autor pjesme 'Free hugs', a koju su povezivali sa ovom igračkom, navodi se u analizi koju je uradio portal Raskrinkavanje. Naveo je da 'ti članci nisu tačni i da on nema nikakve uloge u stvaranju igre ili lika,te da članci koji govore da to pjeva Wuggy Huggy zapravo nisu tačni.'

Evo šta su činjenice o ovoj igrački i pjesmici koje je portal Raskrinkavanje.ba objavio u svojoj analizi:

''Kako je u članku portala Ženski recenziraj i objašnjeno, plišanu igračku kreirala je kompanija Playtime CO po uzoru na lik iz popularne horor-videoigrice Poppy Playtime. Videoigricu je razvio tim developera MOB Games, a dostupna je preko platforme Steam od 12.10.2021. godine. 

Prema pisanju magazina Forbes, igrica predstavlja zastrašujuće iskustvo osmišljeno da uzbudi i uznemiri. Igrica je prema PEGI-ju (evropski samoregulacioni sistem za ocjenjivanje kompjuterskih igara) ocijenjena kao prikladna za 12-godišnjake i starije, dok je prema ESRB-u (pandanu PEGI-ja u SAD-u i Kanadi) ocijenjena kao prikladna za 13-godišnjake i starije

Povezivanje videoigrice i plišane igračke s pjesmom “Free Hugs” neosnovano je – tvrdnja da uz plišanu igračku dolazi pjesma koja je objavljena u članku nije tačna.

Naime, navedena pjesma nije “zvanična” pjesma igrice ili pjesma uz koju se prodaje plišana igračka. Pjesmu je kreirao vlasnik YouTube kanala TryHardNinja, koji u opisu kanala navodi da je pjevač i pisac pjesama o videoigricama. Dodatne informacije o ovom kreatoru sadržaja na internetu mogu se pogledati na njegovoj stranici. 

Zbog napisa u kojima je pjesma povezivana s videoigricom, TryHardNinja je objasnio u komentaru na video da on i pjesma nemaju zvanične veze s igricom:

''Pozdrav svima. Primijetio sam u posljednje vrijeme nekoliko obmanjujućih priča i objava koji usmjeravaju klikove na ovaj video. Potpuno razumijem vašu zabrinutost, ali članci nisu tačni. Huggy Wuggy jeste i uvijek je bio čudovište u horor-igrici. Ako je iko, nažalost, povjerovao u suprotno, to nije istina. Također nemam nikakvu ulogu u stvaranju igre ili lika. Ovo je neslužbena pjesma inspirisana likom i nikada nije bila u igri ili dio zvanične priče. Članci koji govore da je to ono što “Huggy Wuggy pjeva” zapravo su netačni. Ovo je nešto što sam smislio inspirisan igrom.''

Stoga tvrdnja da plišana igračka dolazi s ovom pjesmom i da je riječ o pjesmi “iz igrice” nemaju nikakvo utemeljenje u stvarnosti. 

U nastavku komentara, TryHardNinja osvrnuo se na ranije tvrdnje da se njegova pjesma može naći na YouTubeovoj platformi za djecu – YouTube Kids – navodeći da je od početka svoj video označio kao neprikladan za djecu te da on postoji samo na glavnoj YouTube platformi koja, u osnovi, nije namijenjena veoma mladoj publici. 

Fact-checking portal Snopes u svojoj analizi tvrdnji na koje se osvrnuo TryHardNinja navodi da ne postoje dokazi da se videosnimak pjesme “Free Hugs” može naći na platformi YouTube Kids, kao ni na TikTok platformi za mlađu publiku  – TikTok for Younger Users experience.

Osim toga, u članku portala Ženski recenziraj i njegovim prenošenjima prevedeni tekst pogrešno se povezuje sa pjesmom “Free Hugs”. Riječ je o prevodu druge pjesme s nazivom “Huggy Wuggy (Poppy Playtime Song)”, koja je inspirisana istim likom, ali objavljena 7.11.2021. godine na YouTube kanalu Endigo.

Na YouTubeu se može naći i ova pjesma o navedenom liku iz videoigrice, koja ima preko 15 miliona pregleda, dok su raniji primjeri zabilježili blizu sedam, odnosno nešto više od 2,6 miliona pregleda. Riječ je, dakle, o pjesmama koje su kreirali fanovi igrice i nezavisno od tima koji je radio na njenom razvoju, odnosno nezavisno od kompanije koja se bavi prodajom plišane igračke. 

Dodatno, tvrdnje da Huggy Wuggy “prijeti” djeci također su neutemeljene. Kako je za Forbes rekao Zach Belanger, predsjednik MOB Gamesa, Huggy Wuggy u prvom poglavlju igrice uopšte nema glas.

Neutemeljeno izazivanje moralne panike

Analizirani članci predstavljaju primjer podizanja moralne panike oko navodnih nepoželjnih uticaja koje igračke okarakterisane kao problematične, nasilne ili “predatorski nastrojene” mogu imati na razvoj djece. U ovom se slučaju obeshrabruje kupovina igračaka djeci na osnovu neutemeljenih tvrdnji o povezanosti plišane igračke s pjesmom s problematičnim stihovima, koja je dostupna online.

U članku o moralnoj panici u dječijoj kulturi na kraju 20. stoljeća, vodeći se primjerima kupovine i razmjene dječijih karata, Pokemon karata i plišanih igračaka Beanie Baby, autor Daniel Thomas Cook navodi da ovaj fenomen podrazumijeva tvrdnje da su “svete vrijednosti” ugrožene trgovinom tim igračkama zbog onoga što one navodno poučavaju. 

Huggy Wuggy je samo jedna u nizu igračaka koje su bile predmet javnog osporavanja u tom kontekstu. Koliko su fenomenu moralne panike o igračkama i videoigricama doprinijeli internet, društvene mreže i neutemeljeni medijski napisi govori primjer tzv. Momo izazova (eng. Momo Challenge), nepostojeće igrice koja je u SAD-u izazvala strah kod roditelja i školskih uprava, a reagovali su policija i lokalne vlasti. 

Policija je upozorenjima reagovala i u slučaju videosnimaka s pjesmama o liku Huggy Wuggy, piše portal Okay Bliss, a cijela kontroverza započela je u martu ove godine. Jedna od prvih priča koja je dobila na popularnosti vezuje se za sada obrisanu objavu s Facebooka, u kojoj je majka podijelila zabrinjavajući e-mail upozorenja koji je dobila od škole u koju ide njeno dijete. 

U e-mailu, kako navodi Snopes, roditelji su obaviješteni o “medvjediću sa zubima oštrim kao žilet koji pjeva zabrinjavajuće pjesme o grljenju i ubijanju”. Tvrdnje se odnose na tekst iz pjesme “Free Hugs”, a naročito su problematični bili stihovi “mogao bih te grliti ovdje zauvijek, sve dok ne udahneš zadnji dah, zajedno”, budući da su u nekim školama djeca navodno oponašala igru na igralištima. 

Kako navodi Okay Bliss, igra je uključivala čvrsto grljenje i šaputanje zlokobnih stihova koji su ohrabrivali onog drugog da se “nagne u zagrljaj koji lomi kičmu”. U drugom primjeru, navodi Okay Bliss, majka je rekla da je njen trogodišnji sin pokušao skočiti kroz prozor, govoreći da će on umrijeti i ponovo oživjeti, jer je to ono što Huggy Wuggy radi. 

Ranije spomenuta policijska upozorenja odnose se na roditelje, na koje se apeluje da budu posebno obazrivi kada je u pitanju ono što njihova djeca gledaju na YouTubeu i drugim platformama za dijeljenje videosnimaka. Trenutno nema dokaza da se videosnimci “Huggy Wuggy” pjesama s problematičnim tekstovima pojavljuju na YouTube i TikTok platformama namijenjenim djeci.

Shodno navedenim činjenicama, tvrdnje da igračka Huggy Wuggy “dolazi” uz pjesmicu čiji je prevod objavljen u člancima te da je riječ o pjesmici iz igrice portal Raskrinkavanje.ba je ocijenio kao dezinformaciju

Zbog predstavljanja teksta pjesme “Huggy Wuggy (Poppy Playtime Song)” kao teksta pjesme “Free Hugs”, članci su dobili i ocjenu manipulisanje činjenicama

Istu ocjenu dajemo i tvrdnjama da Huggy Wuggy pjeva pjesmicu/e. Ovaj lik “pjeva” pjesmice u videosnimcima koje su napravili fanovi igrice, a ne tim koji je razvio igricu ili kompanija koja prodaje plišanu igračku kreiranu po uzoru na ovog lika.''- navodi se u tekstu portala Raskrinkavanje.ba.

Dakle, ovo su činjenice vezane za ovu temu i oblast i zato se izvinjavamo našim čitaocima na ranijem prenošenju djelimično netačnih informacija.

Izvor: