Je li sigurno koristiti ulje za sunčanje?

.
Većina ulja za sunčanje sadrže gluten, protein koji se prirodno stvara u mineralnim uljima

 

Vaša koža će uz pomoć ulja za sunčanje brže preplanuti, ali će isto tako nepovoljno utjecati na nju. Nekoliko razloga ukazuju na to da je ova tvrdnja tačna.

Ulje za sunčanje sadrži vrlo malo zaštitnog faktora (SPF-a). On uglavnom iznosi 15 i manje, što ni u kom slučaju nije dovoljno za adekvatnu zaštitu kože od sunca. Čak je može i značajnije oštetiti. Dovoljno je da se svakodnevno izlažete suncu u trajanju od 10 minuta i postoji mogućnost da se stvore ozbiljni problemi.

Većina ulja za sunčanje sadrže gluten, protein koji se prirodno stvara u mineralnim uljima. Ukoliko ga koža apsorbira u prekomjernoj količini, šanse za dobijanje Duhringove bolesti kod osoba koje nisu tolerantne na gluten su velike. Manifestuje se u vidu svraba i plikova na području laktova, koljena, leđa i korijena kose.

Kako se zaštititi? Izbjegavajte dugotrajno sunčanje, a tokom obavljanja svakodnevnih aktivnosti ipak nanesite kremu u cilju prevencije. Ona odbija UV zrake, ne privlači ih (kao što je to slučaj s uljem). Odraslim ljudima se preporučuje nanošenje SPF 20, dok bi mališani trebali nanositi SPF 30.

Izvor: