Jeste li čuli za lukumu? To je nova supernamirnica

Lukuma je nova superhrana za koju se tvrdi da je vrijedi imati na meniju!

Koristi se u Peruu godinama, a sada u Velikoj Britaniji dobija priznanje za svoju dobrobit. Bilo da je dodate u svoj smoothie ili kašu, otkrićemo zašto bi trebalo da bude vaš novi heroj zdravlja…

Dakle, šta je tačno lukuma?

Ovo mesnato voće iz Perua obično se naziva “jaje voće”, jer ima teksturu sličnu tvrdo kuhanom jajetu. Uzgaja se uglavnom u Peruu i podsjeća na mango. Što se tiče unutrašnjosti kada je otvorite, dočekaće vas meka, žuta unutrašnjost dovoljno gusta da se može miješati sa drugom hranom, ali u svom najčišćem obliku može biti poprilično gorka. Dolazi u mnogim varijacijama, od smrznutog (sladoled od lukume je favorit u Peruu), preko mljevenog praha, do svježeg voća.

Ispunjena beta karotenom, željezom, cinkom, kalcijumom, proteinima i vlaknima, lukuma poboljšava sve, od zdravlja očiju do zdravlja kože, mnogi ovo voće nazivaju “hranom za kožu”. Takođe sadrži antioksidante i kalijum, koji su dobri za vaše srce i imuni sistem. Osim toga, neki izvještaji tvrde da takođe može povećati plodnost.

Kakav je ukus?

Stručnjaci tvrde da je najbolji način da se opiše ukus lukume, poput slatkog krompira pomiješanog sa javorovim sirupom. Kaže se da ima jedinstveno sladak, mirisan ukus koji ponekad može biti sličan karameli – otuda je tako popularan dodatak pudinzima.

Koji je najbolji način da uključite lukumu u svoju ishranu?

Da biste olakšali sebi, pokušajte da koristite lukumu kao zamjenu za šećer u napicima i u pecivima, jer njena slatka priroda se lako miješa u ove vrste recepata. Možete je i posipati preko žitarica ili sipati u kafu ili domaći sok za slađi, kremastiji ukus.

Gdje možete kupiti?

Sada lukumu možete pronaći u prodavnicama zdrave hrane. Široko je dostupna u obliku praha, ključno je da budete sigurni da kupujete samo lukumu, a ne prah pomiješan sa gomilom drugih sastojaka.

Izvor: