Jutarnji rituali za energiju tokom dana

Od raspoloženja i aktivnosti u prvom satu jutra zavisi koliko ćemo biti uspješni i produktivni tokom dana, procjenjuju stručnjaci.

Jeste li ranoranilac koji se budi raspoložen i sa poletom kreće u novi dan? Ili ste ujutro mrzovoljni, ustajete kasno, žurite kako biste stigli jutro koje je odavno počelo?

Spoj aktivnosti

Pažljivo osmišljeni jutarnji rituali mogu vam pomoći da se zaštitite od stresa i haosa koji vam prijete čim se odvojite od kreveta.

Pokušajte uvrstiti neke korisne navike u svoju rutinu i pretvorite ih u jutarnje rituale kojima ćete se radovati iz dana u dan. Odustanite od svih aktivnosti koje vas koče i opterećuju.

Pridržavajte se spoja aktivnosti koje prijaju vašem duhu i tijelu i odustanite od onoga što vas koči. Tako ćete uštedjeti dragocjenu energiju, potrebnu za ostatak dana.

Velika čaša mlake vode s nekoliko kapi limuna blagotvorna je za rehidrataciju nakon višesatnog spavanja. Voda s limunom čisti tijelo od toksina, snabdijeva ga vitaminom C, dovodi nivo pH vrijednosti u ravnotežu i stimulira rad digestivnog trakta.

Važan je i jutarnji ritual njege lica. Za savršenu kožu lica potrebna je odgovarajuća njega. Ona počinje otklanjanjem nečistoća i mrtvih ćelija kože. Potom slijede toniranje, hidratacija i zaštita od sunca. Za dubinsko čišćenje lica nisu dovoljni gel za umivanje i vaše šake.

Tu vam mogu pomoći uređaji za čišćenje i njegu lica. Nakon pravilnog čišćenja, koža lica ostaje probuđena, glatka i nježna.

Tiha muzika

Pozdrav suncu, jutarnja gimnastika, fitnes, džogiranje ili desetominutna šetnja – odaberite jutarnje istezanje koje vam odgovara i pokrenite mišiće kako biste sebi osigurali dodatni paket energije.

I meditacija je jedan od izbora. Udobno se smjestite i pustite tihu muziku ili se prepustite tišini. Sklopite oči i mirujte nekoliko minuta. Ukoliko vam meditacija ne prija, otvorite dnevnik i zapišite nekoliko sretnih misli.

Planiranje dan

Ovu aktivnost možete uvrstiti u svoje jutarnje ili večernje rituale. Izdvojite tri do pet najvažnijih izazova kojima ćete se baviti u toku narednog dana i zapišite ih. Čuvajte se sastavljanja beskonačnih spiskova obaveza. Oni mogu učiniti da se osjetite savladano i obeshrabreno.

Pranje zuba  

Jutarnje pranje zuba je radnja koju svi obavljamo mehanički i na brzinu. Zato često zaboravimo da se bakterije i nečistoće talože i na jeziku. Nakon što ste oprali zube, prijeđite četkicom nekoliko puta preko površine jezika ka njegovom vrhu. Stimulirajte jezik prije doručka i radujte se okusima koji vas očekuju u nastavku dana. 

Zdrav doručak

Izbjegavajte kafu i kalorične obroke rano ujutro. Mnogo je raznovrsnih ideja za zdrav doručak. Možete se opredijeliti za zeleni čaj, med, nemasni jogurt i voće, omlet sa povrćem ili integralne pahuljice.

Probudite se na vrijeme

Kašnjenje će samo odgoditi sve vaše aktivnosti i dan ćete započeti stresno, što nikako nije dobro. To što ćete spavati deset minuta duže neće učiniti ništa u vezi s vašim odmorom, ali vas može dovesti do tjeskobe. 

Ne spavajte više vikendom

Uvijek se držite svoje rutine, čak i ako je vikend. Tako nećete poremetiti tjelesni ritam i neće vam biti teško da u ponedjeljak ustanete i odete na posao – bit ćete manje mrzovoljni.

Ne spavajte više vikendom

Uvijek se držite svoje rutine, čak i ako je vikend. Tako nećete poremetiti tjelesni ritam i neće vam biti teško ustati u ponedjeljak i otići na posao – bit ćete manje mrzovoljni.