Kad kupujete polovni automobil, pokušajte izbjeći modele sa start-stop funkcijom

.

Mnogi vozači se pitaju šta stoji iza ovog, skoro pa beskorisnog sistema, koji je postao standardni dio opreme u novijim vozilima? Ugrubo rečeno, proizvođačima je nametnuta zadaća zaštite okoliša kroz manju emisiju CO2. Da bi to postigli, jedan od načina je ugradnja start-stop funkcije. Međutim, kompleksnost ovog sistema u zamjenu za jedva primjetnu uštedu goriva je krajnje besmislena.

Dok je automobil nov i u garanciji vlasnik ne razmišlja o kvarovima, ali kad kupuje polovan auto trebao bi tražiti modele sa manje kompleksne opreme i "satelita" koji dolaze u paketu s tim. Kako vrijeme prolazi sve je teže naći automobil bez start-stop funkcije, ali oni pametniji će biti stpljiviji i u okviru istog modela vozila naći verziju koja ne posjeduje ovaj sistem, pogotovo prve verzije koje su radile grubo i neujednačeno. Invazija automobila sa start-stop funkcijom je krenula sa Euro 5 normom, a sa Euro 6 je postala skoro pa standardni dio svih automobila. Međutim, postoje verzije koje ga jednostavno nemaju čak ni sa Euro 6 emisionim standardima. Zato treba birati pametno.

 

Kolika je ušteda sa godišnjom kilometražom od 10.000 km?

Zadaća start-stop sistema je da sa svakim gašenjem automobila, da li na semaforu, na pješačkom prelazu ili u gužvi, isključe rad motora i na taj način pravi uštedu u potrošnji goriva i emisiji CO2. Ušteda je prema podacima koji plasiraju proizvođači između 5 i 10 posto. Međutim, u praksi je to mnogo manje, čak dvostruko manje od idealnih uslova koje navode proizvođači, pogotovo kod automobila koji voze otvorene dionice i kod kojih ovaj sistem miruje. Uzećemo samo jedan jednostavni primjer za vozila koja godišnje prelaze 10.000 km. Ako takva vozila 80 posto ukupne kilometraže (8.000 km) prelaze u gradu, gdje ovaj sistem ima najviše učinka, sa potrošnjom od osam litara i 5 posto uštede na račun start-stop funkcije, na godišnjem nivou možete uštediti tek 80 KM. Zato se vozači s razlogom pitaju koji je smisao ovog sistema, ako on sa sobom donosi niz skupljih komponenti koje omogućavaju njegov rad, a kad te komponente zakažu cijene zamijenskih dijelova su mnogo skuplje od istih takvih kod automobila koji nemaju start-stop.

Koji dijelovi bi vas mogli "zaviti u crno"?

Kao prvo, automobili sa start-stop funkcijom koriste tehnološki kompleksnije AGM ili EFB akumulatore sa više radnih ciklusa. Takvi akumulatori nerijetko koštaju tri puta više od običnog akumulatora, jer moraju omogućiti rad sekundarnih funkcija (svjetla, radio, klima) dok je auto privremeno isključeno ili generisati energiju dobivenu kočenjem kod komplesnijih vozila. Kao drugo, neki automobili opremeljeni ovom funkcijom imaju složeniji razvodni sistem sa više komponenti, pa recimo dijelovi velikog servisa mogu koštati dvostruko više nego kod verzije bez ovog sistema. Kao treće, automobili opremljeni start-stop funkcijom često imaju skuplje setove kvačila prilagođene ovoj funkciji, te je njihova zamjena mnogo skuplja od verzije koja ne posjeduje start-stop.

Ono što takođe treba uzeti u obzir, jeste da je pokretanje motora, pogotovo ako se dešava i više desetina puta u toku jedne rute, teški šok za motor. Svaki put kad se motor ugasi dolazi do pada pritiska motornog ulja, zbog čega su proizvođači u novijim verzijama morali opet uvesti kompleksniju novinu u vidu filtera ulja sa povratnim ventilom koji sprečava vraćanje ulja nakon gašenja motora. Te kratkotrajne rupe u podmazivanju su štetne za motor, pogotovo ako je prethodni vlasnik štedio na kvaliteti ulja, a budite sigurni da nisu svi pedantni i odgovorni, pogotovo što su kvalitetna sintetička ulja jako skupa. Ovdje treba uzeti u obzir isti problem sa hlađenjem i podmazivanjem turbopunjača prilikom svakog aktiviranja start-stop sistema, a većina današnjih automobila ga uglavnom posjeduju i svakim isključenjem motora turbina kratko vrijeme radi u praznom hodu. Takođe, uz start stop sistem se vežu potencijalno potrošen anlaser i alternator sa uključenom funkcijom rekuperacije kočione energije, čija popravka može biti preskupa.

Najbolje je zaobići start-stop

Iako u teoriji start-stop donosi izvjesnu beneficiju kroz nižu potrošnju, njegova kompleksnost zasjenjuje sve dobre strane, pogotovo na starijim i dotrajalim vozilima. Istina, iako većina automobila ima tipku za isključenje start-stop sistema, najbolji savjet je da, ukoliko je to moguće, izbjegavate automobile sa ovom funkcijom. Ušteda na gorivu na mjesečnom ili godišnjem nivou je minorna u zamjenu za potencijalne troškove potrošenih, oštećenih ili komponenti koje trebaju zamjenu u okviru redovnog održavanja, a koji u totalu mogu značajno naštetiti vaš budžet.