Kako brinuti o sobnim biljkama u zimskom periodu?

Tokom jeseni i zime dani su kraći, noći duže i potrebno je sobne biljke prilagoditi novim vremenskim uslovima.

Naravno, svaki cvijet je jedinstven i pravilna briga u zimskom periodu je različita za svaku biljku, ali problemi sa kojim se suočavamo tokom grijne sezone često su isti.

#1 Osvjetljenje

Nije tajna da je nedostatak sunčeve svjetlosti jedan od glavnih problema tokom jeseni i zime. A ovaj problem je naročito akutan za biljke koje vole svjetlost. Za ove biljke treba razmotriti opcije za dodatno osvjetljenje. Na primjer, nakon što sunce zađe, treba uključiti fluorescentnu lampu. Također pogledajte cvijeće koje ste skrivali u hladovini tokom ljetnjih meseci, najvjerovatnije im tokom zime također treba manje svjetlosti. Skoro svaka biljka koja voli svjetlost reaguje na nedostatak svjetlosti na isti način, njihova boja postaje blijeda, a rast se usporava. Sa prvim znacima nedostatka sunčeve svjetlosti trebalo bi da stavite dodatni izvor svjetlosti pored cvijeta.

#2 Suhi vazduh

Uz dolazak zime, osim nedostatatak sunčeve svjetlosti, biljke pate od niske vlage u stanu. Da bi pomogli biljkama da prežive ovaj period pomoći će ovlaživači. Također treba reći da će ovaj uređaj postati stvarno otkriće za domaćinstvo, naročito za djecu. Jutarnje i večernje prskanje vodom isto pomaže biljkama da prežive grijnu sezonu.

#3 Optimalno zaliijevanje

Većina biljaka u zimskom periodu ulazi u stanje odmora i ne zahtjeva veliku količinu vode. Naravno, puno zavisi od vrste saksije i potreba u određenom vremenskom periodu. Ako je, na primjer, jedan ili drugi cvijet na prozoru iznad grijnog tijela, a sobna temperatura je veća od +25, onda bi naravno, količina vode za navodnjavanje trebala biti velika, jer vaša biljka “misli” da je ljeto napolju. Najbolje je zalijevati biljku vodom koja je na sobnoj temperaturi.

#4 Đubrenje

Većina biljaka u zimskim mjesecima odmara i dobija snagu za novo cvjetanje tokom proljeća, tako da ne treba mnogo đubriva. Sasvim je dovoljno da đubrenje ograničite na jednom mjesečno.

#5 Svjež vazduh

Svjež vazduh je neophodan i za ljude i za cvijeće. Zimi ledeni vazduh sa prozora može biti fatalan za bilo koju biljku. Jedina ispravna odluka u takvoj situaciji je da promjenite mjesto cvijeću u trenutku otvaranja prozora ili globalnije rješenje – saksije stavite dalje od prozora u zimskom periodu. U svakom slučaju, u prostoriji gdje je cvijeće vazduh treba biti svjež, ali ne niži od +15 stepeni.

#6 Pravo mjesto

Dolaskom zime potrebno je ukloniti zatvorene biljke sa hladnih balkona, a također skloniti saksije sa cvijećem od prozora. Činjenica je da se vlaga u tlu hladi, a korijen postaje podložan svim vrstama bolesti. Također je bolje skloniti biljke od radijatora i grijnih tijela.

Izvor: