fbpx Kako je sin siromašnih imigranata dogurao do Oskara i uloge u Džejmsu Bondu

Kako je sin siromašnih imigranata dogurao do Oskara i uloge u Džejmsu Bondu

Home

Kako je sin siromašnih imigranata dogurao do Oskara i uloge u Džejmsu Bondu

Oskarovac Rami Malek (37) upravo je dobio ulogu negativca u najnovijem filmu o Džejmsu Bondu (James).

Rami je donedavno bio relativno nepoznat glumac, sve dok mu uloga Fredija Merkjurija (Freddie Mercury) u filmu "Bohemian Rhapsody" nije osigurala planetarnu popularnost. Za tu je ulogu dobio i Oskara za najboljeg glavnog glumca, prenosi Avaz.

Časopis "Time" ga je uvrstio na listu 100 najutjecajnijih ljudi na svijetu u 2019.  

 - U životu mi se dogodilo puno stvari za koje nisam mislio da su moguće, ovo je jedna od njih - rekao je glumac nakon što je dobio ulogu u najnovijem filmu o Džejmsu Bondu.

Rođen je i odrastao u Los Anđelesu, a roditelji su mu imigranti iz Egipta. Ima brata blizanca Samija i stariju sestru Jasmin (Yasmin). 

Priznao je da njemu i njegovoj porodici asimilacija u američko društvo nije bila ni malo laka zbog velikih kulturnih razlika. 

Otkrio je i da je s porodicom živio u dvosobnom stanu te da se osjećao jako krivim što nije poslušao roditelje i studirao pravo ili medicinu kako su oni željeli. Zbog toga je svako jutro slao svoje fotografije i CV pokušavajući dobiti ulogu. U to je vrijeme radio kao dostavljač pizze s povelikim studentskim dugom koji je otplaćivao.

Kad je napokon dobio poziv na audiciju, direktorica kastinga ga je zamalo odbila jer u to vrijeme nije imao agenta, ali uspio ju je nagovoriti da mu ipak dopusti da proba. Dobio je malu ulogu u seriji "Gilmorice". Nakon toga je dugo glumio sporedne uloge na filmu i televiziji. 

Priliku života dobio je kad mu je, nakon što je napravio audiciju sa stotinu glumaca, scenarist Sam Esmail dao ulogu psihički nestabilnog hakera u seriji "Mr. Robot". Ova mu je uloga osvojila simpatije kritike i publike, a za nju je dobio i brojne nagrade, uključujući Emmy.

Uloga Fredija Merkjurija u filmu "Bohemian Rhapsody" osigurala mu je zvjezdani status, a za nju je dobio i Oskara za najbolju mušku ulogu, Zlatni globus, BAFTA nagradu i nagradu Udruženja filmskih glumaca.

Pripremajući se za uloguFredija, preselio se u London i uzimao lekcije iz govora, pokreta, pjevanja i sviranja klavira. Svaki je dan provodio četiri sata gledajući stare snimke Fredija Merkjurija. Također je morao naučiti kako pjevati i govoriti sa setom lažnih zuba. 

Pokazalo se da se trud isplatio jer je čak i gitarist grupe "Queen", Brajan Mej (Brian May), jednom prilikom izjavio da su, gledajući njegov nastup, čak i oni "zaboravili da gledaju Ramija".

I sam je Rami zaključio da je ovo najznačajnija uloga njegove karijere.

- Mislim da ovu ulogu ništa ne može nadmašiti. Uvijek tražimo neku novu odličnu ulogu, ali ja mislim da sam sretan što sam već pronašao svoju. Volio bih misliti da je ispred mene još puno toga, i sigurno jest, ali sumnjam da postoji išta što bi se moglo mjeriti s tim koliko su značajni ta uloga i taj čovjek bili u mom životu - zaključio je. 

Topic
Objavio: Čet, 25/04/2019 - 22:07
Back to top