Kako prepoznati toksičnog oca: Ne poštuju djetetove granice

otac
Ono što u većini slučajeva rade gotovo svi toksični očevi je izigravanje žrtve.

 

Vaspitanje i odnos s roditeljima u velikoj mjeri utječu na formiranje djetetove ličnosti. Ali psiholozi upozoravaju da odrastanje uz toksičnog oca može ostaviti ozbiljne posljedice na fizičko i mentalno zdravlje mališana.

 

Obratiti pažnju

Neprimjereni obrasci ponašanja se razlikuju kod ljudi, međutim postoje stvari na koje treba obratiti pažnju jer su svojstvene većini toksičnih očeva, smatra američka psihoterapeutkinja Irina Firstin (Firstein).

- Toksično ponašanje je način ophođenja prema drugima ljudima, a karakterizira ga kritika, kontrola, manipulacija i izazivanje osjećaja krivice. 

Recimo, ako otac neprestano kritikuje životne izbore svog djeteta, poput partnera ili partnerke ili koluta očima kada se povede razgovor o karijeri. Ukoliko je to trajni obrazac koji pamti još iz djetinjstva, vrlo je moguće da je riječ o toksičnom ocu - objašnjava Firstinova.

 

Nikada nisu zadovoljni 

Ono što u većini slučajeva rade gotovo svi toksični očevi je izigravanje žrtve, neprestano upoređivanja djeteta s braćom, sestrama ili vršnjacima, nikada ne preuzimaju krivicu za svoje postupke, skloni su emotivnim manipulacijama, viču ili fizički kažnjavaju dijete, nemaju empatiju, ne poštuju djetetove granice, očekuju da ono bude savršeno u svim segmentima života. I nikada nisu zadovoljni onim što njihovo dijete uradi.