fbpx Koje će nas namirnice ugrijati tokom zime

Koje će nas namirnice ugrijati tokom zime

Home

Koje će nas namirnice ugrijati tokom zime

Hladnoća može dodatno da pogorša simptome loše cirkulacije jer se krvni sudovi na zimi skupljaju, pa je i protok krvi zbog toga prilično smanjen. Onima koji imaju problem sa hladnim rukama i nogama, tokom zime u ekstremitetima, osim hladnoće mogu da se jave grčevi, kao i neprijatan osjećaj trnjenja.

Kako biste ublažili ove simptome stručnjaci savjetuju da povedete računa o ishrani i odreknete se loših navika, kao što su pušenje i uzimanje alkohola, prenosi Hayat.ba.

Za dobru cirkulaciju treba jesti što više voća i povrća, naročito onog koje je bogato vitaminom C, kao što su sve vrste citrusa i kiseli kupus kojeg sada ima u izobilju.

Od namirnica koje treba jesti posebno se još izdvaja bijeli luk, jer podstiče cirkulaciju i pomaže tijelu da se brže zagrije. Takođe, sadrži i sumporna jedinjenja koja pomažu u detoksikaciji organizma.

Ljute papričice poboljšavaju dotok krvi, pa ih treba jesti s vremena na vrijeme, međutim, osobe koje imaju problema sa proširenim kapilarima ne smiju da ih uzimaju.

Da bi krv normalno cirkulisala osim dobre hrane, neophodno je u organizam unijeti i dovoljno vode, jer ako je nema pritisak pada, a cirkulacija postaje otežana. Za održavanje normalne cirkulacije savjetuje se uzimanje od jednog i po do dva litara vode u toku dana.

Kako bi ruke i noge što duže ostale tople prilikom izlaska napolje, važno je da noge bude adekvatno utopljene, a na rukama su obavezne rukavice.

Od velike pomoći za ublažavanje hladnih ruku i nogu mogu da budu i toplo-hladne kupke. Za ove hidromasaže neophodno je napraviti jednu hladnu i jednu toplu kupku i noge naizmjenično potapati prvo u jednu, a zatim u drugu. Na ovaj način poboljšava se kretanje krvi i noge se brže zagriju.

Objavio: Sat, 07/12/2019 - 11:50
Back to top