Koje cvijeće posaditi u proljeće?

cvijece
S obzirom na promjenjive i varljive temperature u proljeće, sadnji cvijeća potrebno je pružiti više pažnje i organizacije.

 

Evo nekoliko vrsta koje je lako održavati i ne zahtijevaju preveliku brigu.

Šafran

Sadnja cvijeća šafrana idealna je u ožujku. Osim sadnje, ovo livadno cvijeće može se i presađivati u ožujku. Krasno je ukrasno cvijeće, no uobičajen je i za upotrebu u kulinarstvu. Njegove arome koriste se u španjolskoj, talijanskoj, francuskoj i indijskoj kuhinji.

Maćuhica

Cvijeće upečatljivih i jakih boja, može cvjetati i nekoliko mjeseci. Savršen je ukras svakog balkona. Međutim, o nježnoj maćuhici mnogi ne znaju dobro brinuti, pa joj često daju premalo vode.

Ruža

Ruža je kraljica vrta. Najomiljenija vrsta cvijeća većini ljudi, svojom ljepotom baca drugo cvijeće u sjenu. Može narasti od 30 centimetara, pa sve do nekoliko metara. Postoji više tipova ruža ovisno o željama i zahtjevima vrta.

Surfinije i pelargonije

Ovo cvijeće sadi se također u proljeće. Surfinije i pelargonije znaju potrajati i bujati sve do listopada, a u nekim toplijim krajevima, čak i do kraja godine. Pašu im vrućine, odnosno lako podnose ekstremno visoke temperature, a ujedno se prilagođavaju i niskim temperaturama.

Begonije
Inspiriraju svojim šarenim cvjetovima i raskošnim listovima. Ne vole previše vode. Sade se u blago kiselu podlogu bogatu hranjivim sastojcima.

Neposredno prije sadnje, cvijeću koje se planira posaditi treba osigurati i hranjiva u tlu potrebna za razvoj biljke. Za nesmetan rast biljke, potrebna je prihrana i tijekom cijele godine.