Koliko će roditelje koštati matura? Svečane kombinacije od 50 do preko hiljadu KM

matura
Bliži se kraj jednog dijela obrazovanja za učenika završnih razreda osnovnih i srednjih škola. Ovo njihovo životno poglavlje završava maturalnim slavljem za koje se učenici i njihovi roditelji polako počinju spremati.

 

I dok tinejdžeri mjesecima maštaju o odjevnim kombinacijama, frizurama i šminci, roditelji su pomalo u brigama s obzirom da to sve iziskuje troškove koji su iz godine u godinu sve veći.

Izbor svečane odjeće za mladiće i djevojke je veliki, a cijene variraju od trgovine do trgovine. Ukoliko želite kupiti svečanu odjeću u renomiranim i specijalizirani trgovinama morat ćete izdvojiti nešto više novca, ali ako pak želite da "prođete" jeftinije onda odijela i haljine potražite u lokalnim buticima, secon-handovima ili pak pijacama.

Većina mladića za maturalno slavlje odlučuje odjenuti odijelo, čija se cijena, ukoliko ih kupujete u specijaliziranim trgovinama, kreće od 300 do 500 KM. Na primjer, cijena muškog odijela u Jeordie'su trenutno je na popustu i kreće se od 299 do 350 KM, dok im je redovna cijena od 329 do 569 KM.

Nešto jeftinija varijanta je kupovina odjela u trgovinama kao što je Zara, gdje cijena odijela košta nešto manje od 200 KM - sako košta 139 KM, a hlače 59 KM. Što se tiče obuće izbor je raznovrstan, a možete iz kupiti u rasponu od 160 do 300 i više KM.

Pored odjela i cipela, za potpuni muški outfit potrebna je i košulja te vrlo vjerovatno dodaci, kao što su kajš, kravata ili mašna. Mnogi će reći da je ipak košulju najlakše naći jer vlada veliki izbora, ali i cjenovna raznolikost te je možete kupiti za cijenu od 20 KM pa sve do trocifrene sume.

Pregledom ponude i cijena može se zaključiti da bi najjeftiniji muški outfit za maturu kupljen u renomiranim trgovinama iznosio približno 450 KM, a najskuplji bi vjerovatno prelazio cifru od hiljadu KM.