Koliko koraka trebate dnevno napraviti da biste izgubili kilograme?

.
AKO ste se odlučili ozbiljno pozabaviti svojim ciljevima mršavljenja, već znate da su usredotočenost na zdravu prehranu i više vježbanja dvije ključne stvari koje treba učiniti kada je u pitanju usvajanja zdravijih navika. No, možda ne obraćate pažnju na još jednu važnu stvar koja vam može pomoći ubrzati proces gubitka kilograma - hodanje.

 

Da, broj koraka koje svakodnevno napravite ključna je komponenta u gubljenju suvišnih kilograma! Ali koliko koraka trebate napraviti svaki dan da biste vidjeli rezultate?

 

Vjerovatno mislite da već znate odgovor na ovo pitanje i uvjereni ste da je riječ o 10 hiljada koraka jer se upravo ta brojka najčešće spominje. Pa, morat ćemo vas razočarati. To je premali broj.

Naime, studija iz 2017. objavljena u časopisu The International Journal of Obesity je otkrila da je potrebno napraviti 15.000 koraka dnevno da biste izgubili kilograme.

 

Kako su istraživači Sveučilišta Warwick u Engleskoj došli do ovih zaključaka? Za početak, usporedili su živote ljudi koji rade u uredima i koji veći dio dana provedu sjedeći sa životima poštara. Otkrili su da su oni poštari koji su u prosjeku napravili najmanje 15.000 koraka dnevno imali normalan indeks tjelesne mase (BMI), opseg struka i metabolički profil. Oni su ujedno bili i jedini radnici koji nisu imali povišen rizik od srčanih bolesti. S druge strane, radnici koji su sjedili veći dio svakog dana (neki i po 15 sati) imali su veći opseg struka, veći BMI, lošiju razinu šećera u krvi i profile kolesterola te najveći rizik od srčanih bolesti, navodi Eat This, Not That.

Izvor: