fbpx Znate li koliko treba tijelu da se oporavi od zadnje cigarete?

Znate li koliko treba tijelu da se oporavi od zadnje cigarete?

Home

Znate li koliko treba tijelu da se oporavi od zadnje cigarete?

Foto: Getty Images
Sigurno ste bar jednom probali da prestanete pušiti ii posustali. Šokantni podaci o tome koliko je vremena tijelu potrebno da se oporavi od loših efekata cigareta, mogli bi vas uvjeriti da ih bacite!

Evo šta se događa u tijelu u određenom periodu nakon prestanka pušenja:

20 minuta nakon prestanka – Prvi efekt koji se pojavi 20 minuta nakon zadnje cigarete je snižavanje pritiska i pulsa prema normalnom nivou.

12 sati nakon prestanka – Smanjiće se količina ugljen monoksida zahvaljujući čemu se nivo kiseonika vraća na normalnu. Ugljen monoksid, koji može biti toksičan u većim količinama, izlazi iz gorućeg duhana i unosi se u tijelo s dimom. On se lako lijepi za ćelije zbog čega im otežava povezivanje s kiseonikom, što rezultuje kardiovaskularnim problemima.

24 sata nakon prestanka – Pušači imaju 70 posto veće šanse za srčani udar. Samo jedan dan nakon prestanka pušenja taj se rizik počinje smanjivati.

48 sati nakon prestanka – Pušenje šteti nervtnim završecima u nosu i ustima te prigušuje čula okusa i mirisa. U roku od samo 48 sati od prestanka pušenja, nervni završetci počinju rasti, a čula okusa i mirisa počinju se poboljšavati.

Tri dana nakon prestanka – Tijelo će se potpuno očistiti od nikotina, no posljedice ostaju još neko vrijeme. Mogući su fizički simptomi poput glavobolje, vrtoglavice i grčeva.

Sedam dana nakon prestanka – Cigarete uzrokuju žute zube, loš zadah i povećavaju rizik od infekcija usne šupljine. U roku od sedam dana od prestanka pušenja, počećete vidjeti i osjećati razliku u ustima.

Dvije do tri sedmice nakon prestanka – Poboljšaće vam se cirkulacija, pluća će se oporaviti i lakše ćete disati.

Mjesec dana nakon prestanka – Unutar mjesec dana od prestanka pušenja, mnogi receptori nikotina u mozgu će se vratiti u normalu, čime će se prekinuti ciklus ovisnosti.

Mjesec do devet mjeseci nakon prestanka – Pluća će biti mnogo otpornija na infekcije.

Godinu dana nakon prestanka – Rizik od srčanih bolesti smanjiće se za 50 posto.

Pet godina nakon prestanka – Rizik od srčanog udara biće isti kao kod nepušača.

10 godina nakon prestanka – Za pola se smanjuju rizik od raka pluća.

15 godina nakon prestanka – Rizik od srčanih bolesti na istom je nivou kao kod nepušača.

Objavio: Pet, 16/08/2019 - 07:24

Povezane vijesti

Back to top