Konceptni Renault 5 na sajmu IAA u Minhenu

.

Legendarni Renault 5 će uskoro proslaviti svoj 50. rođendan. Energični 50-godišnjak već ima nasljednika: Renault 5 Prototype iz kojeg će već 2024. godine poniknuti serijski model.

Kako bi odao počast svom nasljeđu i prizvao duh prošlih vremena, Renault mora ostati vjeran svojim korjenima i da pronađe inspiraciju iznutra. To je uloga koja je pripala Renaultu 5 Prototype. On će modernom vizijom popularnog, ali esencijalnog automobila demonstrirati Renaultovu spremnost da električne automobile približi širokom krugu evropskih kupaca. Baš kao što je to učinio i njegov šarmantni prethodnik u svojim slavnim danima.

Renault 5 Prototype je kompaktan gradski automobil koji modernom i potpuno električnom verzijom lansira jednog od Renaultovih favorita svih vremena u budućnost. U skladu sa njegovim zabavnim i zaigranim karakterom, žuta boja zaista upada u oči.

Gilles Vidal i njegov tim dizajnera su bili inspirisani legendarnim modelom iz Renaultove prošlosti kojeg se rado sjećaju širom svijeta: Renaultom 5. Opšti izgled Renaulta 5 Prototype se zasniva na dizajnu originala. Ali, u obliku automobila, i u odabranoj opremi i materijalima inspirisanim svijetom elektronike, domaćinstva i sporta, vidljiv je savremeni pristup. 

Salon automobila u Minhenu je idealna prilika za otkrivanje, ili ponovno otkrivanje, Renaulta 5 Prototype, ali i za uživanje u putovanju kroz vrijeme u kojem se uranja u nasljeđe "dijamanta" kroz četiri modela koji su obilježili eru Renaulta 5. Na izložbenom prostoru su izloženi narandžasti TL, crni Le Car Van, plavi električni model i verzija TX boje šampanjca.

Izvor: