fbpx Konzumiranje vode iz plastičnih flaša može biti opasno

Konzumiranje vode iz plastičnih flaša može biti opasno

Home

Konzumiranje vode iz plastičnih flaša može biti opasno

Konzumiranje vode iz plastične flaše kada su temperature zraka visoke može biti opasno po zdravlje čovjeka

"Što je toplije, veća je mogućnost da tvari od kojih je napravljena plastična flaša dospiju u hranu ili vodu", upozorio je direktor Centra za zaštitu okoliša i inžinjering Univerziteta Biodesign Institute u Arizoni Rolf Halden. 

S porastom temperatura, tvari u plastičnoj posudi se sve više razgrađuju dolazeći u kontakt s namirnicama. Kratkoročno, količine materije koje se oslobode ne mogu naštetiti zdravlju, ali tokom života se mogu nakupiti u organizmu, što može biti opasno.

Većina plastičnih flaša je izrađena od plastike koja je poznata pod imenom polietilen tereftalat ili PET. Ovu vrstu plastike je moguće reciklirati, a Univerzitet u Arizoni je 2008. godine proučavao koliko boca napravljene od ovog materijala ispušta antimona. Uočili su da su količine ove materije veće, onda kada su i temperature više.

Ukazali su na to da u ljetnim danima temperatura u unutrašnjosti motornog vozila može doseći temperaturu čak od 150 stepeni Celzijusovih. Eksperiment je pokazao da se u toku 38 dana iz plastične flaše koja se nalazi u vozilu oslobodi količina antimonakoja može biti opasna.

Naučnici su na osnovu eksperimenata uočili u plastičnim flašama u kojima se točila i prodavala pitka voda u Kini i Meksiku prisutnost antimona koji može ugroziti zdravlje.

Iz Međunarodne asocijacije za flaširanu vodu su ukazali da se voda mora držati u istim uslovima kao i druge namirnice.

U Sjedinjenim Američkim Državama su zabranili korištenje ove tvari u proizvodnji flašica za bebe, ali nisu nametnuli dodatna ograničenja, prenosi Radiosarajevo.

Istraživanja su pokazala da se ova materija mnogo više oslobađa onda kada se u plastičnu posudu naspe kipuća voda.

Zato je preporuka da se plastične boce sklone od direktne izloženosti suncu, navodi National Geographic.

Topic
Objavio: Pon, 22/07/2019 - 09:34
Back to top