Korisni savjeti: Evo kako očistiti "dugine mrlje" na posuđu

posuđe
Lonci, poklopci i i tave, posebno oni od kvalitetnijih materijala, skupi su i ponekad nije jednostavno izabrati baš one modele koji nam se sviđaju.

 

Stoga su mnogi nezadovoljni kad na omiljenim posudama od nehrđajućeg čelika primijete mrlje koje se prelijevaju u duginim bojama.

Iako nije riječ o mrlji koja će uticati na posudu i oštetiti je niti na bilo koji način utiče na kakvoću hrane tokom pripreme ili zdravlje zbog konzumiranja hrane iz takvih posuda, za mnoge je riječ o estetskom problemu koji žele ukloniti.

Lonci od nehrđajućeg čelika često sadrže hrom, čvrsti metal, koji ih štiti od hrđe ili korozije. Ako pomiješate kisik i hrom dobit ćete dugine boje. To je u osnovi tanak zaštitni sloj koji mijenja boju u kombinaciji sa zrakom i visokom temperaturom, piše Taste of Home.

Da biste se riješili mrlja u tzv. "duginim bojama" nisu vam potrebna skupa sredstva za čišćenje iz trgovina. Dovoljan je običan alkoholni ocat koji vjerovatno svi imaju u kuhinji.

To je prirodno sredstvo koje pomaže u čišćenju mnogih neugodnih nečistoća. Kako biste očistili mrlju u duginim bojama, nanesite malo octa na spužvicu i dobro istrljajte posudu. Potom je isperite, osušite i ona će ponovo zablistati kao nova. Naime, kiselost octa će razbiti oksidirani sloj duginih boja te će posude od nehrđajućeg čelika ponovno zasjati.

Foto: Ilustracija

Izvor: