Kosa vam prerano sijedi? Evo kako to spriječiti

O tome kada će neka osoba sijediti najviše ima uticaja genetika, ali naravno i način života – ishrana, stres, zdravstveno stanje.

To je prirodan proces koji se događa svim ljudima kako stare. Neki počinju prvu sijedu kosu dobijati u 20-tim i 30-tim godinama života, dok neki tek nakon 50. godine.

Do određene mjere ovaj “proces” može se zaustaviti ili umanjiti i to prvenstveno uz pomoć minerala i vitamina, proteina, zatim poboljšanjem cirkulacije i izbjegavanjem stresa.

Kosa počinje da sijedi kada tijelo prestane da proizvodi dovoljno melanina koji daje kosi njenu boju. Melanin se proizvodi od aminokiseline tirozina, koji tijelo proizvodi iz proteina dobijenih hranom, prenosi ljepotaizdravlje.ba.

Klima i cirkulacija

Sagledajte svoj način života, zdravlje, klimu i klimatske promjene. Naime, većina nas nije svjesna da podneblje u kojem živimo i klimatske promjene koje se događaju mogu da imaju vrlo veliki uticaj na prerano sijeđenje kose. Naime, vrijeme utiče na cirkulaciju u čitavom tijelu pa tako i u vlasištu, što može da ima veliki uticaj na zdravlje vlasišta i kose, pa tako i na dovod dovoljne količine hranjivih sastojaka do vlasišta.

Da biste poboljšali cirkulaciju u vlasištu, potrebno je da poboljšate cirkulaciju u cijelom tijelu. Nema svrhe da uzimate dodatne količine vitamina i minerala, praktikujte zdravu ishranu, ako je cirkulacija toliko loša da svi potrebni sastojci neće doći do vlasišta odnosno vlasi.

Rješenje može biti vrlo jednostavno, a to je redovno vježbanje kako biste podstakli cirkulaciju. Druga stvar je svakodnevna masaža vlasišta prstima, između pet i deset minuta, što bi isto tako trebalo podstaknuti cirkulaciju. Kako biste podstaknuli cirkulaciju, takođe možete da isprobate saune.

Vitamini, minerali, proteini

Kao što smo već spomenuli, razlog za prerano sijeđenje može biti nedostatak vitamina i minerala, što znači da u svoju ishranu morate da uneste nutrijente koji će vašem organizmu dati ono što mu nedostaje. Naravno, tu su vitamini i minerali kao dodaci ishrani, koje možete da koristite jedan kraći vremenski period, ako je vašem organizmu potrebna hitna intervencija.

Ipak, jedan od najboljih izvora vitamina i minerala potrebnih vlasištu su alge ili zeleno povrće. Alga spirulina, sadrži velike količine proteina, vitamina, minerala i aminokiselina potrebnih za sprečavanje preranog sijeđenja kose.

Manjak vitamina jedan je od najvažnijih razloga zbog čega osobe mlađe od 40 godina počinju da sijede. Jedan od najvažnijih vitamina je B12, a zbog njegovog nedostataka takođe, može se pojaviti pojačano sijeđenje kose.

Nedostatak bakra i joda može isto tako da bude jedan o razloga preranog sijeđenja kose. Za borbu protiv preranog sijeđenja kose važan je unos proteina, što mnogi ljudi često zanemaruju. Aminokiseline nastaju od proteina, te imaju različite funkcije u tijelu, uključujući zdravlje kože i vlasišta.

Tretmani za kosu

Postoje određeni tretmani namijenjeni za vlasište kako bi se spriječila prerana pojava sijedih vlasi, a mogu se sprovoditi u bilo koje vrijeme kada mislite da bi vaše vlasište trebalo malo više pažnje i njege. Najjednostavniji tretman bi bio s regeneratorom za kosu, kojeg biste mogli umasirati u vlasište.

Međutim, postoje isto tako brojni domaći preparati koji mogu da uspore ili spriječe sijeđenje kose i ponovo kosi vrate život.

Šampon od jaja (pun proteina i aminokiselina) – izmiješajte jedno jaje s malo vode i utrljajte u kosu i ostavite 30 minuta da djeluje, zatim sve isperite blagim šamponom za kosu.

Ulje od kokosa – u vlasište umasirajte ulje od kokosa, ostavite pola sata da djeluje i nakon toga dobro isperite šamponom.

Jogurt – umasirajte ga u vlasište i ostavite da odstoji pola sata prije ispiranja.

Mitovi i stvarnost

Postoje određena uvjerenja da ako iščupate jednu sijedu vlas, da će na njenom mjestu narasti dvije, što nije istina. Međutim, mnoge osobe koje su tek počele da dobijaju sijede vlasi često ne mogu da se otmu potrebi da uklone jednu ili dve sijede vlasi. Realno gledajući, to na žalost nema nikakvog smisla, jer to neće spriječiti dalje sijeđenje kose, niti će spriječiti da na mjestu iščupane sijede vlasi ne naraste nova – sijeda vlas. Isto tako, potrebno je naglasiti da je sijeda kosa ustvari prozirna kosa, odnosno kosa bez pigmenta, zbog čega je mnogo teže ofarbati sijedu kosu, odnosno mnogo je otpornija na farbanje.

Ostanite mladi

Stres igra veliku ulogu u tome kako vaše tijelo izgleda i da li će biti zdravo. Iako je vrlo teško iz današnjeg života izuzeti stres, ako želite što duže da sačuvate zdravlje i mlađi izgled, što uključuje i manje sijede kose, pokušajte da pronađete načine da ga umanjite.

Ako pušite – prestanite! Naučno je dokazano da pušenje izaziva prerano starenje, a s prestankom pušenja će vam se poboljšati cirkulacija u tijelu, a time i umanjiti sijeđenje kose.

Vode nikada dovoljno! Za zdravlje tijela potrebno je da pijete barem dvije litre dnevno, pa da iz ishrane izbacite namirnice koje pojačavaju dehidraciju, a to je masna i začinjena hrana i pržena hrana, zatim alkohol i kofein. Manjak vode u organizmu sprečava potrebne nutrijente da dođu do cilja – vlasišta.

Ne zaboravite na spavanje i odmor koji su prijeko potrebni organizmu kako bi se obnovio. Premalo sna znači njegovo prebrzo propadanje i starenje.