Ljudi uspjeli 'oživjeti' jedno od najstrašnijih stvorenja koje se kretalo Zemljom

.
U fascinantnoj rekonstrukciji prikazan je prizor 300 miliona godina stare stonoge, duge poput malog automobila, kako se kreće šumskim podom u potrazi za ljubavlju.

Snimka je stvorena za Netflixovu seriju Život našeg planeta, seriju koja virtualno oživljava izumrle životinje u videima.

 

 

U isječku je prikazana Arthropleura, koja je s 2,6 metara duljine i 0,5 metara širine bila najveća stonoga koja je ikada živjela. Vjerovatno je težila oko 50 kilograma.

Naučnici su prvi put otkrili fosile Arthropleura prije 170 godina. Živjeli su na području današnjeg Ujedinjenog Kraljevstva, kontinentalne Europe i Sjeverne Amerike tokom karbonskog perioda (prije 359 do 299 miliona godina).

 

 

Još 2018. godine slučajno otkriće ogromnog, skoro potpunog primjerka pružilo je novi, detaljan pogled na anatomiju stvorenja, što je tim Života našeg planeta koristio kako bi rekonstruirao ovu drevnu životinju.

"Arthropleura je jedno od najtačnije prikazanih bića u seriji i jedna od najtočnijih verzija ovog stvorenja ikada oživljena", rekla je producentica i režiserka serije Sophie Lanfear za Live Science.

 

 

Živjeli su u doba s puno kisika

Tom Fletcher, počasni istraživač paleobiologije na Univerzitetu u Leicesteru u Ujedinjenom Kraljevstvu, i paleontolog Dave Marshall, doktorski student koji proučava evoluciju helicerata na Univerzitetu u Bristolu, Ujedinjeno Kraljevstvo, djelovali su kao naučni savjetnici na isječku. Tim je, kako je rekla Lanfear, imao i kućne stonoge - "minijaturne verzije Arthropleura" - kako bi im pomogle u razvoju animacije i cjelokupnog izgleda ovog ogromnog insekta.

U vrijeme kad je Arthropleura živjela, novoi kisika na Zemlji bile su puno više nego danas. Šume su se pojavile, apsorbirajući ugljični dioksid iz atmosfere. Divovski člankonošci dominirali su planetom, zajedno s drugim ogromnim kukcima poput Meganeura - zmija veličine ptice - i divovskih šišmiša dugih do 10 centimetara. Visoke razine kisika vjerojatno su igrale ulogu u ogromnoj veličini stonoga, iako tačno kako im je to pomoglo rasti nije jasno.

U isječku muški Arthropleura hoda šumom u potrazi za partnericom. "Genitalije kod stonoga modificirane su nogama... Muške genitalije vidite već u prvom kadru Arthropleura dok prolazi", rekla je Lanfear.

Bile su slijepe

Isječak također ističe sljepoću stvorenja. "To znamo ponovnim posmatranjem njegovih modernih potomaka", rekao je producent serije Dan Tapster za Live Science. "Većina današnjih stonoga ima vrstu 'lateralnih složenih očiju' koje im pružaju osnovni vid - toliko ograničen da većina može samo procijeniti relativni nivo svjetlosti, a ne i bilo kakav oblik vida kakav bismo mi prepoznali. Arthropleura također ima iste takve oči, pa je razumno pretpostaviti da je i on bio gotovo slijep."

Tapster je rekao da je Arthropleura bio jedna od najjednostavnijih rekonstrukcija u cijeloj seriji, jer su paleontolozi pronašli tako dobro očuvane fosile životinje, njenu rožnicu ili tvrdu ljusku, koju je povremeno odbacivala, i njene otiske stopala. "Sve to zajedno čini vrlo uvjerljive dokaze o tome kako je izgledao i kako se kretao", rekao je Tapster. S ovim detaljima, Arthropleura je izgrađena "piksel po piksel."

Posljednji dio rekonstrukcije bio je boja ogromne stonoge. Moderni potomci mogu biti vrlo šareni, ali vjerojatno su razvili tu osobinu kako bi odbijali grabežljivce. Budući da Arthropleura nije imala poznate grabežljivce, tim je prigušio njene boje, a rekonstrukcija je bila potpuna.

 

Foto:YouTube