Mama vidjela pelenu punu krvi kod bebe, a dijagnoza je šokirala

mama i beba
Prema njenim riječima, malena Birdi je kao i svako drugo dijete i ponaša se poput svojih vršnjaka.

 

Kad je Sara Regan (38) iz Australije otišla da promijeni pelenu svojoj devetomjesečnoj bebi, bila je užasnuta vidjevši da je pelena puna krvi, piše NYPost.

Uplašena da bi njena kćerka mogla da ima jaku bubrežnu infekciju, Regan se odmah sa djevojčicom uputila u hitnu medicinsku službu, gdje su ljekari uradili niz testova i analiza. Ono što je i njih, ali i ovu mamu zaprepastilo jesu rezultati do kojih su došli.

Naime, doktori su uradili ultrazvuk, hormonske testove i rendgenski snimak zglobova. Ustanovili su da su kosti devojčice uznapredovale i dijagnostikovali su joj preuranjeni pubertet, i to prije nego što je devojčica prohodala i progovorila.

- Krv u peleni bila je zapravo njena prva menstruacija - rekla je zbunjena mama.

- Nisam znala šta da mislim, nisam nikad ranije čula za to.

Slučaj je zabilježen 2020. godine, a iznova aktuelizovan ovih dana kroz priču ove mame, koja podsjeća roditelje da ne okreću glavu ukoliko im se desi da i kod sasvim male djece vide krvavu pelenu, ali ipak bebu ne odvedu na pregled.

 

Rijetko stanje

Preuranjeni pubertet je rijetko stanje kod djece koje uključuje fizičke znake prerano razvijene seksualne zrelosti.

Pošto je Birdi, koja sada ima nepune tri godine, premala, teško je reći da li ima i neke druge simptome poput promjene raspoloženja ili menstrualnih bolova u stomaku.

- Neka djeca koja imaju ovakvo stanje mogu rano da dobiju stidne dlačice ili grudi, a Birdi ih nema - kaže njena mama.

Pored Birdi, Sara Regan ima još dvoje djece - Zakarija (10) i Elsi koja je napunila godinu dana.

- Kad je krenula u vrtić, morala sam da objasnim vaspitačicama da se ne uspaniče ako najednom vide krv u Birdinoj peleni. To je znalo da bude zamorno, ali s druge strane želim da podignem svijest o ovome i da apelujem na druge roditelje da obavezno odvedu dijete kod doktora ukoliko primjete krv u peleni - ističe Sara.

 

"Ona je potpuno normalna djevojčica"

Malena Birdi na svakih šest mjeseci mora da uradi novi hormonski test, ultrazvuk i rendgenski snimak kako bi ljekari mogli da prate njen razvoj. Njena mama kaže da će, ako ljekari procijene da djevojčica previše brzo napreduje, razmisliti o hormonskim injekcijama koje bi zaustavile da se i drugi simptomi puberteta prerano pojave.

Do sada, djevojčica nije dobijala menstruaciju svakog mjeseca, ali njena mama svakodnevno prati situaciju kako bi mogla da joj bude od pomoći i da ujedno obavještava doktore o svakoj promjeni koja se javi kod Birdi.

- Samo želim da moja kćerka ima uobičajeno djetinjstvo. Nadam se da preuranjeni pubertet neće uticati na njen izgled i rast. Ali, ako joj bude bila potrebna hormonska terapija, uradit ćemo to; samo ne želim da je terapija učini drugačijom - kaže Sara Regan.

Prema njenim riječima, malena Birdi je kao i svako drugo dijete i ponaša se poput svojih vršnjaka.

- Kao i svako drugo dijete u njenom uzrastu, i Birdi ima napade bijesa. Ona je potpuno normalna djevojčica i da ne znate koji problem ima po njenom fizičkom izgledu to nikada ne biste mogli ni da naslutite.