Mercedes predstavio ultimativnog električnog terenca

.
SVI se dobro sjećamo Mercedesove G klase u posebnom 4x4² izdanju. Sada je stigla i električna izvedba.

 

Premda su u Mercedesu najavili drastičnu štednju, izbacivanje ručnih mjenjača, eliminaciju nekih motora, pa i modela, to ne znači da nas ponekad neće iznenaditi konceptom kojem zarada nije prioritet - iako ne sumnjamo da bi ovakvo vozilo mnogi bili spremni kupiti za svoju ergelu, i to bez obzira na cijenu.

Pet godina nakon lansiranja brutalne G klase i tri godine nakon E 400 All-Terrain 4x4² na red je došao EQC. Oznaka je ista, a posljedica je drastična promjena doživljaja modela. Tako je razmak podnice od tla ugradnjom tzv. "portalnih" osovina drastično povećan sa 140 na 293 mm.

 

To je čak 23 mm više i od G klase. Ugradnjom crnih rubova blatobrana širina vozila je povećana za 100 mm. 

20-inčni naplatci ne zvuče više avanturistički, ali su zato to mesnate terenske gume mjera 285/50. Sve to je drastično poboljšalo terenska svojstva, pa su tako prilazni i silazni kut povećani s oko 20 na 31,8, odnosno 33 stupnja. G klasa ima silazni kut od 28 stupnjeva. 

 

Iako električan, ovaj koncept smije i u vodu, ali do 400 mm dubine. 

Još jedna novost je sustav prozvan „lamp speakers“, a radi se o posebnim svjetlima s ugrađenim zvučnicima. One su dio AVAS (Acoustic Vehicle Alert System) sustava koji omogućuje električnim vozilima da generiraju zvuk u vožnji, a sve iz sigurnosnih razloga.

Nažalost, ovo vozilo neće put serijske proizvodnje, bar ne u bliskoj budućnosti. Svjedok je to spektra mogućnosti koje električna vozila već danas mogu zadovoljiti, naglašavaju u Mercedesu.

Izvor: