Miris đumbira tjera mučnine, a uz majčinu dušicu lakše se diše

Djumbir
Eterična ulja ne bi trebalo uzimati na usta jer mogu izazvati trovanja. Prije stavljanja na kožu eterična ulja treba razrijediti baznim biljnim uljem kako bi se izbjegle iritacije na koži

Djelovanja mnogih prirodnih mirisa još nisu istražena, no često se rabe u alternativnoj medicini. Aromaterapeuti tako eteričnim uljima liječe gotovo sve bolesti, a svakom ulju pripisuje se točno određeno djelovanje na tijelo i duh.

Za bergamot se tako smatra da pomaže kod svih vrsta infekcija, gripe, prehlade, upale grla, kašlja i bronhitisa te pospješuje probavu, ali i da podiže raspoloženje. Eterično ulje majčine dušice zagrijava, smanjuje napetost mišića, oslobađa od boli i tuge, povećava psihičku snagu i daje energiju, olakšava disanje, potiče znojenje te čisti organizam. No čak i kod blagih prirodnih lijekova potreban je oprez.

Eterična ulja ne bi trebalo uzimati na usta (osim nakon savjetovanja s pouzdanim fitoaromaterapeutom) jer mogu izazvati trovanja. Prije stavljanja na kožu eterična ulja treba razrijediti baznim biljnim uljem (npr. bademovim) kako bi se izbjegle iritacije na koži. 

Čajevac ublažava upale i liječi akne

Ulje čajevca djeluje antiseptički te uništava bakterije i gljivice, pokazuju istraživanja. To se ulje često dodaje prirodnim sredstvima za čišćenje te kozmetici za posebne namjene, primjerice, kremama protiv akni i šamponima protiv prhuti. Korisno je i u inhalacijama jer pomaže u pročišćavanju dišnih putova kod prehlade i kašlja.

Miris đumbira tjera sve vrste mučnine

Đumbir je najučinkovitiji prirodni lijek protiv mučnine, a prikladan je i za trudnice. Već i sam miris je učinkovit - nekoliko kapi eteričnog ulja na maramici tjera mučninu. 

Mirisna masaža protiv bolova u mišićima

Opuštajući mirisi eteričnih ulja u kombinaciji s masažom odlično djeluju kod bolnih mišića. Učinkovito sredstvo protiv bolova možete pripremiti tako da u 60 ml bademova ulja kapnete 5 kapi eteričnog ulja bora, 7 kapi eteričnog ulja lavande i 3 kapi eteričnog ulja eukaliptusa.