Mitovi i predrasude o mačkama i njihovom načinu života

.
POSTOJE brojna mišljenja o mačkama koja su uvriježena među ljudima iako nisu istinita. Radi se o životinjama koje je teško dokučiti, ali ako se dovoljno dugo družite s njima, uvidjet ćete da se za mačke vežu brojne pogrešne predrasude.

 

Neki smatraju, s obzirom na to da se radi o životinji, da su mačke prljave. Međutim, to je daleko od istine. One su čišće od ljudi, vode računa o higijeni i čiste se po nekoliko puta dnevno.

Posuda s pijeskom ima neugodan miris, ali to nije pravilo ni problem ljubimca, nego onoga tko vodi računa o mački. Zadatak vlasnika je da čisti za mačkom i kutiju s pijeskom održava čistom kako se ne bi pojavio neugodan miris.

 

Lukavost je povezana s prikradanjem koje mačke rade. Kao predatori, one imaju osobinu da se prikradaju iza drveta, namještaja i slično i onda se odjednom bacaju na plijen. Međutim, kod ljubimaca je to samo način igre, kojim se služe i druge životinje, poput psa. Međutim, ova osobina se u negativnom kontekstu nepravedno pripisuje samo mačkama.

Odanost kod pasa se ne dovodi u pitanje. Za mačke vrijedi drugačije vjerovanje. Ipak, usprkos tome što su izuzetno neovisna bića, i mačke su vrlo društvena vrsta. Svjedoci smo priča o mačkama koje su spašavale tuđe živote, čak i onda kada to znači da je njihov život ugrožen.

 

To što mačke ne skaču od ushićenja odmah kada vide nekog je zapravo normalna stvar. U njihovom svijetu je nepristojno pokušavati da postanete instantni prijatelji. Mačkama je potrebno neko vrijeme za adaptaciju i upoznavanje, a kada steknete međusobno povjerenje, uživat ćete u vremenu koje provodite s njima.

Izvor: