Stručnjaci tvrde da postoji mliječna čokolada koja bi mogla biti zdravija od tamne

.
KREMASTA, ukusna mliječna čokolada jedna je od omiljenih poslastica u svijetu.

No s tim privlačnim okusom dolazi i ogromna količina šećera (i masti), što mliječnu čokoladu čini mnogo manje zdravom od gorke, tamne čokolade. Ipak, čini se da postoji način da se poveća hranjiva vrijednost mliječne čokolade bez žrtvovanja okusa, pokazalo je istraživanje predstavljeno na konferenciji American Chemical Society 2020.

 

Novi, viši antioksidativni oblik mliječne čokolade može se proizvesti recikliranjem ostataka hrane koji bi inače otišli u otpad, poput kave, odbačenih listova čaja i kore kikirikija.

 

Ovi poljoprivredni otpadni proizvodi "zlatni su minerali" antioksidanata, koji mogu smanjiti upalu i zaštititi od određenih kroničnih bolesti, tvrde istraživači sa Sveučilišta Sjeverna Karolina.

 

"Ideja za ovaj projekt započela je ispitivanjem različitih vrsta poljoprivrednog otpada na bioaktivnost, posebno kore kikirikija", izjavila je Lisa Oehrl Dean, profesorica nauke o hrani iz North Caroline i glavna istražiteljica ovog istraživanja.

Kožica kikirikija, koja se obično baca nakon što se kikiriki ispeče kako bi se napravio maslac od kikirikija i drugi proizvodi, sadrži 15% fenolnih spojeva (biljnih tvari bogatih antioksidansima) po masi, utvrdio je njezin tim. Meljući kožicu u prah i dodajući je mliječnoj čokoladi, istraživači su uspjeli učiniti čokoladu hranjivijom, već i prikriti gorak okus antioksidantnih spojeva.

 

"Fenoli su vrlo gorki, pa smo morali pronaći način da to ublažimo", rekla je Dean.

 

Dokazi sugeriraju da čokolada može biti korisna za zdravlje, poboljšati krvni tlak i druge kardiovaskularne čimbenike. Ali te prednosti najizraženije su kod tamne čokolade, s visokim udjelom polifenola, biljnih mikronutrijenata i nižim udjelom šećera i masti.

 

Ipak, vrsta čokolade koju je razvio Deanlin tim također bi mogla biti ekonomičnija od tamne čokolade, pružajući istu količinu mikronutrijenata po nižoj cijeni

Izvor: