Može uzrokovati potpuni gubitak vida: Tihi simptom u očima ukazuje da imate visok krvni pritisak

gubitak vida
Visok krvni pritisak poznat i kao hipertenzija pogađa mnogo osoba u svijetu, a samo u Velikoj Britaniji pogađa jednu od tri odrasle osobe.

 

Relativno nepoznati simptom mogao bi značiti da imate znatno povišen krvni pritisak i zbog toga je važno da reagujete na vrijeme. American Heart Association navodi da ukoliko imate zamagljen vid obavezno provjerite i ostale simptome povišenog krvnog pritiska.

Ukoliko se ne liječi može dovesti do povećanog rizika, ne samo od srčanih bolesti, već i do moždanog udara. Zamagljen vid može uzrokovati oštećenmje krvnih žila koje oprskrbljuju mrežnicu oka kisikom.

"Manjak protoka krvi u mrežnicu dovodi do zamagljenog vida ili potpunog gubitka vida. Ljudi s dijabetesom i visokim krvnim pritiskom imaju još veći rizik za razvoj ovog stanja. Upravljanje krvnim pritiskom također je jedini način liječenja hipertenzivne retinopatije".

Osim toga, visok krvni pritisak može uzrokovati nakupljanje tekućine ispod mrežnice, što narušava vid.Tako može oštetiti vidni živac.

Ostali simptomi visokog krvnog pritiska na koje možete obratiti pažnju su učestalo krvarenje iz nosa, kratkoća daha. bol u prsima, glavobolja i vrtoglavice. Ukoliko imate neke od ovih simptoma, provjerite ih kod svog ljekara.