Šest namirnica koje će spriječiti zakrčenje arterija

Neke namirnice imaju moć da vas zaštite od zakrečenja arterija i srčanih oboljenja. Zdravom ishranom možemo djelovati na pojavu brojnih zdravstvenih problema.

Hranom možete regulisati krvni pritisak, smanjiti pojavu upala i otpušiti arterije. Predstavljamo vam namirnice koje su bogate antioksidantima, zdravim mastima i rastvorljivim vlaknima. 

Ne samo da će očuvati zdravlje srca, ova hrana će poboljšati i vaše opšte zdravlje, prenosi Hayat.ba.


Brokoli 

Ovo povrće je bogato vitaminom K koji spriječava kalcifikaciju arterija i čini ih fleksibilnijim. Pored toga, brokoli spriječava oksidaciju LDL holesterola koji može izazvati srčana oboljenja. 


Chia sjemenke 

Ova namirnica sadrži alfa-linoleinsku kiselinu i vlakna, i to u dovoljnoj količini da se spriječi porast lošeg holesterola, snizi nivo triglicerida i reguliše krvni pritisak.

Cimet 

Mnoga srčana oboljenja mogu se spriječiti konzumiranjem samo jedne kašike cimeta dnevno. Ovaj začin spriječava stvaranje naslaga u arterijama i smanjuje nivo hoelsterola u krvi. Pored toga, cimet je bogat antioksidantima i time štiti ćelije u organizmu od štetnih uticaja slobodnih radikala. 


Zeleni čaj 

Ovaj popularni napitak sadrži katehine koji mogu spriječiti stvaranje blokada u arterijama. Takođe, zeleni čaj ubrzava metabolizam, pomaže u održavanju optimalne kilaže i na taj način štiti zdravlje srca. 


Orašasti plodovi 

Konzumiranjem sirovih orašastih plodova možete ućiniti veliku uslugu opštem zdravlju, a naročito zdravlju srca. Badem je najbolji izbor, jer sadrži vitamin E, proteine, vlakna i mononezasićene masti. 

Ni orasi ne zaostaju mnogo kada su u pitanju zdravstvene blagodeti. Ovi plodovi će spriječiti zakrčenje arterija, smanjiti upalne procese i pomoći da održite normalan krvni pritisak. 


Sok od pomorandže 

Ako želite da regulišete krvni pritisak i sprečite zakrčenje arterija, pijte 1 do 2 čaše soka od pomorandže dnevno. 

Naravno, u obzir dolazi samo prirodni sok cijeđene pomorandže bez dodatog šećera, piše Stvar ukusa.

Izvor: