fbpx Ne dozvolite da dijete počne „odgajati“ vas

Ne dozvolite da dijete počne „odgajati“ vas

Home

Ne dozvolite da dijete počne „odgajati“ vas

Šta se dešava kada dijete preuzme ulogu roditelja? Nastaje nesnosna situacija u kući - za roditelje.

 A kako to sve izgleda? Upravo ovako:  

„Uspori!" „Previše pušiš!" „Nemoj vikati!"... Dijete vas neprestano kritizira i stalno vam govori šta trebate raditi. Nakon određenog vremena, takve primjedbe počinju nervirati roditelje. Ipak, psiholozi tvrde da je takvo ponašanje uobičajeno.

Podloga ovakvog dječijeg ponašanja nastaje vrlo rano, u periodu od druge ili treće godine, kada roditelji diktiraju pravila u stilu: „Skloni laktove sa stola dok jedeš, budi miran dok se vozimo..." Djeca vremenom usvajaju ta pravila i počinju se ponašati u skladu s njima, prenosi Avaz.

Oko pete godine počinje nova etapa: djeca počinju razmišljati svojom glavom. U tom uzrastu dijete koje vidi da tata prebrzo vozi zna da on loše postupa. Zato ga kritizira, pošto hoće da mu pokaže da je savladalo „lekciju" i da je odraslo.

Kritikama djeca suočavaju roditelje s njihovom nedosljednošću, što nije nimalo prijatno. Ali, u takvoj situaciji treba priznati da nismo u pravu.

Ipak, ne smijemo zamijeniti uloge, mi trebamo odgajati dijete, a ne ono nas. Ali, s druge strane, moramo biti dosljedni i zadržati autoritet. Ako smo nedosljedni, dijete postaje nesigurno, pošto ga taj raskorak između pravila i ponašanja zbunjuje.

Topic
Objavio: Wed, 14/08/2019 - 10:29
Back to top