Nekrofil i kanibal: Netflixova true crime serija pomjera granice podnošljivog

Xx

”Dahmer - čudovište: priča o Jeffreyu Dahmeru” ispituje jezive zločine i sustavne propuste policije, koji su omogućili jednom od najozloglašenijih američkih serijskih ubica da nastavi ubijati, silovati i jesti svoje žrtve više od decenije.

Ljubiteljima televizijskih serija s bizarnim zapletima, ime Ryana Murphyja svojevrsni je trademark koji garantira dobru zabavu.

Američki scenarista i producent vlasnik je Emmyja, a s Netflixom ima kontinuiranu saradnju, iz koje svaki projekat postaje hit. Za američki streaming div osmislio je kontroverzne serije “Hollywood”, “Ratched” i “Halston”, a kada kliknete na bilo koji od ovih naslova, dočekat će vas upozorenja definirana kroz dvije-tri riječi ispod rating oznake u gornjem lijevom uglu ekrana.

Serijski ubica i kanibal Jeffrey Dahmer iz Milwaukeeja sa svojim dioptrijskim naočalama pojavio se na Netflixu prije nekoliko dana, ali je već završio na prvom mjestu gledanosti. Serija ”Dahmer - čudovište: priča o Jeffreyu Dahmeru” donosi rekonstrukciju života i zločina čovjeka koji je drogirao, silovao i iskasapio 17 (večinom crnačkih) mladića, od kojih je neke i pojeo! Nevjerovatnu glumačku transformaciju izveo je Evan Peters u naslovnoj ulozi.

Brutalni ubilački pohod začinjen je psihopatologijom iz pakla, a prikazan je iz perspektive žrtava i onoga što su one u svojim posljednjim minutama života mogle vidjeti. Netflix je mučnim scenama prenerazio publiku, ali ona i dalje pregledava seriju u milionima sati. Jer, tako je to s Murphyjem. Pretprošle godine oduševio je serijom o zloj medicinskoj sestri Ratched iz filma “Let iznad kukavičjeg gnijezda” (igrala ju je Louise Fletcher, koja nas je u 88.-oj godini napustila prekjučer).

On ih je doveo do stana strave, iz kojeg se širio nesnosan smrad. Policajac je otvorio frižider i glasno vrisnuo kada se lice “zagledao" u njega te zalupio vratima. Još tri glave nalazile su se u zamrzivaču, tri lubanje u ladicama, dvije u jednom loncu i jedna u kutiji. Nađena su i tri ljudska torza spremna za otapanje u kiselini, odsječene ruke, noge i penisi. No, pronađeni “suveniri”, koji su doveli do hapšenja i suđenja kanibalu, tu ne završavaju. U sudskom procesu se doznalo da je Dahmer Polaroidom fotografirao sve što je radio, a to je uključivalo kasapljenje tijela te hranjenje ljudskim mesom.

Serija zatim kroz niz epizoda analizira djetinjstvo ubice, problem s psihotičnom majkom, toksični brak njegovih roditelja, neuspješnu socijalizaciju u školi, ali i jednu bizarnu sklonost koju je razvio. Dahmer je kao dječak osjetio neobičnu seksualnu privlačnost ka crijevima i trbušnim organima (prvobitno ubijenih životinja). Bio je fasciniran sjajem i bojom organa, a seksualno uzbuđen toplinom koju je zračilo svježe ubijeno tijelo. Kada bi raskomadao muškarca, fotografirao bi svaku fazu procesa za zadovoljstvo budućeg gledanja.
”Dahmer - čudovište: priča o Jeffreyu Dahmeru” ne preza od prikazivanja situacija i publika kao prvu stvar koja im se događa prilikom gledanja - navodi mučninu. Kritika seriju nije objeručke prihvatila, nazivajući je projektom koji je najuspjeliji u eksploataciji psihopatologije i zločina iz stvarnog života. U ovoj priči nema spoilanja, jer sve su gadosti već poznate. Jeffrey Dahmer je trebalo da odsluži doživotnu zatvorsku kaznu, ali ga je krajem 1994. godine u zatvoru ga je metalnom šipkom na smrt premlatio Christopher Scarver. Dan nakon njegove smrti, emitiran je intervju u kojem je Dahmer objasnio zašto je počeo s ubistvima.

(Foto: Netflix)