Njemački nutricionisti: Popodnevna šoljica kafe možda nije krivac za loše spavanje

.
Mnogi su uvjereni da neće moći dobro spavati ako kavu popiju poslije 15 ili 16 sati, no stručnjaci nisu baš sigurni da je vrijeme ispijanja kave u potpunosti krivo za probleme sa spavanjem, prenosi njemačka novinska agencija dpa.

 

Kofein utječe na središnji živčani sustav i može vas držati opreznima i budnima, to je jasno, pa ipak, "kofein ima relativno kratak učinak od nekoliko sati", kaže profesor Johannes Wechsler, predsjednik Njemačke udruge za nutricionističku medicinu (BDEM). To znači da vas čak ni kava navečer ne bi trebala automatski lišiti sna nekoliko sati kasnije.

"U području prehrane zapravo nikada ne postoje monokauzalne veze", kaže Harald Seitz iz Njemačkog centra za prehranu (BZfE).

Drugim riječima, ne znači da se samo zbog kave navečer ne možete odmoriti. Utjecaj ispijanja jedne šalice kave može biti drukčiji od druge, ovisi i o okolnostima u kojima je pijete.

"Ako kavu popijete navečer u šest sati prije večere, učinak će nestati do devet", kaže Wechsler. "Ali ako je popijete nakon večere, možda ćete osjetiti učinak tek navečer."

Kada popijete kavu nakon obroka, potrebno je neko vrijeme da se kava apsorbira u tankom crijevu. Dakle, nemogućnost da utonete u san obično ima veze s nekoliko čimbenika, a kava s kofeinom u neprikladno vrijeme može biti jedan od njih.

"Hoćete li navečer lako zaspati ili ne uvelike ovisi o vašem cjelokupnom individualnom bioritmu", naglašava Seitz.

Jedini razuman savjet je jednostavno isprobati i vidjeti što funkcionira, a što ne, kaže. Ako navečer ne podnosite dobro kavu, bolje je odmah nakon ručka popiti šalicu espressa. A ako ipak želite popiti kavu kasnije tijekom dana, možete odabrati verziju bez kofeina.