Nova Mercedes S-klasa: Komandovanje sa zadnjeg sjedišta

Mercedes
Mercedes-Benz je odlučio da nam novu S-klasu, čija se prava premijera očekuje u septembru, za sada prikaže u dijelovima. Za prvi dio priče izabrali su MBUX sistem koji je otkriven danas.

 

Mercedes-Benz je odlučio da nam novu S-klasu, čija se prava premijera očekuje u septembru, za sada prikaže u dijelovima. Za prvi dio priče izabrali su MBUX sistem koji je otkriven danas. Druga generacija naprednog sistema donosi niz noviteta koji se tiču komandovanja i korištenja vozila iz kabine, a samo neke mogućnosti su "logovanje" sa automobilom, proširena realnost, dijeljenje sadržaja i upravljanje funkcijama sa zadnjeg sjedišta.

MBUX (Mercedes-Benz User Experience) je skup tehnologija koji čini osnovu funkcionalnosti novih Mercedesovih vozila, zbog kojeg su korištenje i boravak u vozilu pravo futurističko iskustvo.

Veliki horizontalni displej koji je spajao instrument-tablu sa centralnim displejom sada je zamijenjen velikim ekranom u portret formatu, dok je onaj ispred vozača posebna jedinica. Broj klasičnih kontrolnih tastera u enterijeru je značajno redukovan – čak je 27 tastera manje nego u prethodnom modelu.

Mogućnosti personalizacije i intuitivnog upravljanja postale su mnogo veće. Dovoljno je prisloniti prst na displej i po čitanju otiska prsta se “logujete” u vozilo, koje zatim sve podešava prema vašim željama, bilo da govorimo o poziciji sjedišta i volana, boji ambijentalnog svjetla,… 

Nova S-klasa biće sposobna upamtiti čak sedam različitih profila putnika.

Novim MBUX sistemom se upravlja na više načina: putem glasovnih komandi, zatim putem tastera na volanu ili na samim ekranima, ali i gestikulacijom. Recimo, dovoljno je da samo pokretom ruke unazad otvorite panoramski krov. Sistem je unaprijeđen i time što se sada svim funkcijama može upravljati i sa zadnjeg sjedišta, što i priliči modelu kakva je S-klasa. 

Mercedes
Izvor: