Nutricionistica upozorava na simptome koji otkrivaju da dijete jede previše šećera

.
Svi vrlo dobro znamo da većina djece voli slatko, ali nutricionistica Jess Hillard, specijalizirana upravo za dječju prehranu, upozorava da postoje određeni znakovi koji mogu ukazivati na to da dijete konzumira previše šećera, što može negativno utjecati na njegovo zdravstveno stanje.

 

Povećanje apetita

Ako se vašem djetetu povećao apetit i primjećujete kako gotovo nikada nije potpuno sito, to može biti znak da bi trebalo smanjiti unos šećera. Kako objašnjava nutricionistica, iako slatki međuobrok tu i tamo ne šteti, ako dijete pretjeruje s njegovim unosom, veća je vjerojatnost da će doživjeti povećanu razinu gladi.

''To je zato što tijelo brzo probavlja i apsorbira šećer, uzrokujući skok razine šećera u krvi i stvarajući želju za još. Šećer također aktivira proizvodnju hormona gladi i čini suprotno od hormona koji suzbijaju glad, ostavljajući veću vjerojatnost osobe da posegne za nečim slatkim."

Promjena raspoloženja

Nutricionistica je rekla da bi promjene u raspoloženju mogle biti još jedan pokazatelj da dijete unosi previše šećera.

"Često možemo čuti da slatka hrana podiže raspoloženje. Međutim, u stvarnosti šećer često uzrokuje promjene ili pad raspoloženja. Razlog je taj što šećer uzrokuje kratki skok razine šećera u krvi, nakon čega najvjerojatnije slijedi trenutačni pad, a to zna dramatično utjecati na razine hormona koji reguliraju raspoloženje i učiniti da se osjećamo potišteno ili neinspirirano. Također može pogoršati simptome tjeskobe jer pad razine šećera u krvi može izazvati osjećaj nervoze'', objašnjava Hillard.

Nagli pad energije

Još jedan čest znak da konzumiramo previše šećera je osjećaj da imamo mnogo manje energije nego inače, objašnjava nutricionistica. Ista je situacija i kada je riječ o djeci.

''Mnoga dosadašnja istraživanja pokazala su da šećer zapravo uzrokuje umor, kao i pad razine energije. Budući da se zbog šećera osjećamo umorno, to može smanjiti motivaciju za obavljanje svakodnevnih zadataka i učiniti da se osjećamo demotivirano i neispunjeno", dodaje Hillard.

Prištići i drugi problemi s kožom

Šećer može značajno utjecati i na stanje kože, ponajviše uzrokovati prištiće pa čak i bolne akne.

''Glukoza, sastojak koji se nalazi u mnogim omiljenim slatkim grickalicama, igra važnu ulogu u tome kako izgleda koža. Zapravo, jedenje hrane s puno šećera podiže razinu inzulina u tijelu što može uzrokovati pojačanu proizvodnju ulja. To ulje može začepiti pore i folikule te izazvati pojavu prištića ili upala'', objašnjava nutricionistica.