Objavljen nevjerovatan snimak: Pogledajte kako su specijalci zaronili do opasne mine zbog koje je evakuisano pola grada

.

U nedelju ujutro je oglašavanjem sirene početka opasnosti desetak minuta nakon šest sati, počela velika akcija izmeštanja i neutralizacije zaostale protivbrodske mine iz Drugog svjetskog rata iz luke u Rijeci (Hrvatska).

Kako je planirano, minu će plovilom prevesti na predviđenu lokaciju na moru u Riječkom zalivu i neutralisati, kako je najavljeno iz Stožera civilne zaštite Grada Rijeke.

Uoči akcije sprovedena je potpuna evakuacija zbog sigurnosti i zaštite ljudskih života. U subotu je iz zgrada u zoni neposredne potencijalne opasnosti u slučaju aktiviranja mine evakuisano oko 500 stanara.

Kako se saznaje, sve je proteklo bez problema, većina je sama organizovala privremeni smještaj, a manji dio smješten je u Dvorani mladosti na Trsatu, u kojoj su priređeni ležajevi i osvježenje. Obustavljen je rad svih privrednih, preduzetničkih, ugostiteljskih i ostalih djelatnosti, a objavljen je snimak velike akcije u Rijeci.

S parkirališta u zoni opasnosti su tokom subote premeštena parkirana vozila, s putničke obale u riječkoj luci privremeno su premještena i sva plovila, a Riječki zaliv zatvoren je za plovidbu. Na snazi je i zabrana zone letova iznad riječke luke, što posebno važi za dronove.

Područje uz riječku luku je radi sigurnosti podjeljeno na “crvenu zonu” neposredne potencijalne opasnosti iz koje su evakuisani stanari i “žutu zonu.” U “crvenoj zoni” su ulice oko Putničke obale, od trga Žabice i Krešimirove ulice na zapadu, preko Adamićeve ulice i Rive do Rive Boduli i gradske pijace na istoku grada.

U “crvenoj zoni” onemogućen je sav saobraćaj, pa se drumski saobraćaj odvija tzv. sjevernim koridorom središtem grada. Stanarima u “žutoj zoni” preporučeno je da ne borave na otvorenom, niti uz staklene površine, a ugostiteljima da tokom akcije ne planiraju rad.

Neutralizacija mine očekuje se u popodnevnim satima, a završetak akcije bit će obilježen sirenama prestanka opasnosti.

U riječkoj luci je tokom infrastrukturnih radova potkraj juna otkrivena protubrodska mina iz Drugog svjetskog rata, koja dosad nije bila uočena jer je dijelom ukopana u muljevito morsko dno.

Zbog karakteristika i lokacije na kojoj je pronađena, minu nije moguće uništiti na mjestu pronalaska pa se provodi plan izmještanja i neutralizacije, u kojemu sudjeluju Stožer civilne zaštite Grada Rijeke, Policijska uprava primorsko-goranska, Regionalna protueksplozijska jedinica Rijeka, Grad Rijeka, komunalne i druge službe, prenosi Kurir.

Video pogledajte OVDJE.

Izvor: