fbpx Objavljena posljednja fotografija Marsa koju je snimio NASA-in rover

Objavljena posljednja fotografija Marsa koju je snimio NASA-in rover

Home

Objavljena posljednja fotografija Marsa koju je snimio NASA-in rover

Snimka na neki način predstavlja samu srž njegove misije na Crvenom planetu

Prije nego što je zauvijek utihnuo, NASA-in rover "Opportunity" dobro je pogledao još jednom oko sebe i snimio svoju posljednju, oproštajnu fotografiju krajolika Marsa, piše "Science Alert".

 

 - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Snimak na neki način predstavlja samu srž njegove misije na Crvenoj planeti. Naime, na detaljnoj panorami udaljenog svijeta vide se posljednji tragovi rovera s njegovog maratonskog putovanja i nedodirnuti pijesak na obzorju kojim dugo vremena neće kročiti nijedna ljudska, odnosno mehanička jedinka.  

Snimao 29 dana 

Sada već kultni rover "Opportunity" neka je vrsta fenomena u svemirskim istraživanjima jer je lutao Marsom mnogo, mnogo duže nego što se očekivalo. Njegova misija trebala je trajati 90 dana, ali se, na kraju, protegla na punih 15 godina.  

 - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Prekrasnu 360. fotografiju rover je poslao sa svog posljednjeg prebivališta u maju prošle godine. Moglo bi se reći da je uložio velik dio svoje posljednje energije kako bi je poslao nama na Zemlju. Tokom 29 dana "Opportunity" je hvatao djeliće okoline u nizu od 354 pojedinačne fotografije prije nego što ih je poslao NASA-i.  

Posljednji izdisaji  

Na snimku se na neki način vide i posljednji "izdisaji" našeg dragog rovera, koji nas je godinama oduševljavao zadivljujućim prizorima s Marsa. Veći dio fotografije je u boji, ali se u donjem uglu primjećuje crno-bijeli dio slike, odnosno period u kojem je rover bio na rubu svojih snaga i više nije imao dovoljno energije za snimanje Crvene planete u boji. 

Naime, rover se napajao putem solarnih ćelija, a vrlo brzo nakon što je počeo snimati ovaj krajolik, Mars je pogodila snažna pješčana oluja i on nije imao dovoljno energije da uhvati taj dio prizora pomoću drugih filtera, piše NASA.

 - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Neistraženo područje Marsa  

- Ova posljednja panorama utjelovljuje sve ono zbog čega je naš rover Opportunity primjer izvanrednog postignuća u istraživanju i otkrivanju svemira, rekao je fizičar Džon Kalas (John Callas) iz NASA-inog instituta "Jet Propulsion Laboratory".  

- Desno možete vidjeti rub kratera Endeavor kako se uzdiže u daljini, a lijevo od njega tragove rovera kako se spuštaju do geoloških značajki koje su naši naučnici htjeli detaljno istražiti, dodao je.  

- U desnom i lijevom uglu vidi se dolina Perseverance (Dolina ustrajnosti) i dno kratera Endeavor koje će još dugo ostati netaknuto i neistraženo, čekajući buduće istraživače.  

Ko god da oni bili, ti budući istraživači, možda naiđu na naš dragi rover, a možda ga, nikada se ne zna, i ponovno osposobe. 

Objavio: Pet, 15/03/2019 - 17:15

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top