Obožavaju kameru: Psi koje se najčešće pojavljuju u filmovima

.

Neke rase pasa snimaju više filmova od drugih, bilo da se radi o psećim slavnim ličnostima kao što su Rin Tin Tin i Lesi, ili CGI animacijama kao u “Krueli” ili “Zovu divljine”. 

Stručnjaci za osiguranje kućnih ljubimaca Protect My Paws koristili su Internet Movie Database (IMDb) da identifikuju rase koje su se pojavljivale u većini filmova i TV emisija, a neki od rezultata mogli bi da vas iznenade.

Evo 13 rasa pasa koje imaju najviše glavnih uloga na velikom i malom ekranu.

Njemački ovčar

Sa impresivnom listom više od 550 filmskih i televizijskih ostvarenja, njemački ovčar ima dvostruko više pojavljivanja od bilo koje druge rase. Velike glavne uloge ova rasa je između ostalog ostvarila u akciji “K-9”, SF trileru “I Am Legend”…

Pudlica

Značajna pojavljivanja harizmatične pudlice na velikom ekranu uključuju kultni “Doručak kod Tifanija”, zatim filmove “April u Parizu”, “Mandžurijski kandidat”…

Buldog

Buldog je bio najpopularniji pas u Holivudu 1940-ih, a možda najpoznatiji buldog je Spajk, koji se pojavljuje u brojnim crtanim filmovima “Tom i Džeri”.

Rotvajler

Rotvajleru se često već na startu prepisuju uloge negativaca, zbog jezive uloge u horor filmu The Omen. Ostala značajna ostvarenja u filmografiji rota su “Alien 3”, “Candiman” i “Amores Perros”.

Doberman

Elegantni dobermani često dobijaju uloge “tjelohranitelja”, ali važe i za akcione zvijezde. “Nevjestin otac”, “Hugo”, “Nevidljivi čovjek” i “Istinite laži” – neki su od filmova u kojima ćete vidjeti dobermane na djelu.

Čivava

Majušna čivava ušla je u top pet najpoznatijih filmskih rasa pasa, zahvaljujući ulogama u komedijama “Pravna plavuša”, “Čivava sa Beverli Hilsa” i “Ren & Stimpi”.

Doga

Jedan od najpoznatijih pasa na svijetu, Skubi Du, je njemačka doga, ali ova rasa bilježi i upečatljive nastupe u “Marmadjuk” avanturi, porodičnoj komediji “Rent-a-kid” i animiranoj seriji “Džetsonovi”.

Jazavičar

Svaki vlasnik jazavčara će vam reći koliko je karakteran njihov ljubimac – pa nije ni čudo što ih holivudski producenti rado biraju. U izuzetno uspješnoj seriji filmova “Priča o igračkama” postoje dva jazavčara – Slinki i Buster.

Zlatni retriver

Zlatni retriver je “Badi, pas košarkaš”, a druga glumačka ostvarenja ove omiljene rase uključuju “Homeward Bound: The Incredible Journey”, “The Retrievers” i “Smisao života jednog psa”.

Bernardinac

Teško da predstavnici bilo koje druge rase mogu da se porede sa slavom Betovena – glavnog junaka istoimene hit serije porodičnih komedija iz devedesetih. Bernardinci se također pojavljuju u “Zovu divljine”, hororu “Kudžo” i “Mračnoj kuli”.

Mops

Mali mops je majstor komedije, sudeći po ulogama za koje su ga birali – uključujući “LJude u crnom”, “Tvrd orah” i “Tajni život kućnih ljubimaca”.

Dalmatinac

Možda ih je bilo 101 u čuvenom Diznijevom filmu, ali pjegavi pas je ipak imao manje od 100 pripisanih filmskih uloga. Među njima su one u filmovima “Plezentvil” i “Kraljevski Tetenbaums”.

Pas svetog Huberta

Pas svetog Huberta može da nanjuši audiciju na kilometar udaljenosti, uključujući one za filmove “Cool Hand Luke”, “Odbegla nevjesta” i “Sweet Home Alabama”.

 

Foto: Facebook