Osjećate li se umorno, ove namirnice će vam pomoći

asd
Većina nas nema dovoljno energije za sve dnevne obaveze, a kada se osjećamo posebno slabi, bacamo se na kavu ili hranu i piće s visokim udjelom ugljikohidrata. Takve namirnice donose nam kratkoročan nalet energije, a potom uslijedi nagli pad.

Dakle, koje su bolje opcije za poboljšanje energije? Zbog same prirode kalorija, koje su energetske jedinice, sve namirnice daju energiju, ali neke sadrže više hranjivih tvari koje pokreću metaboličke procese koji je proizvode.

Da biste se osjećali zdravo i napunjeni energijom, potrebni su vam određeni nutrijenti. To nije zato što su stimulansi, poput kofeina, već zato što ih vaše tijelo koristi za proizvodnju energije na staničnoj razini. To je ono što vas zapravo pokreće.

Neki od nutrijenata za proizvodnju energije uključuju vitamine B skupine, karnitin, koenzim Q10, kreatin, željezo, magnezij, kalij i proteine.

Proteini životinjskog porijekla

Meso, riba, jaja i mliječni proizvodi dobri su izvori proteina. Ipak, različita hrana sadrži različite mješavine drugih hranjivih tvari koje proizvode energiju. Ako preferirate hranu koja nije životinjskog porijekla, kao dobar izvor proteina poslužit će orašidi, sjemenke i grahorice.

Voće

Voće može biti izvrstan izvor vitamina i minerala, uključujući i one koji pomažu vašem tijelu u proizvodnji energije. Svježe i cijelo voće je najbolje jer starenjem ili sušenjem može izgubiti važne hranjive tvari. Sušeno voće i sokovi također imaju mnogo više šećera u odnosu na svježe voće.

Povrće

Povrće sadrži više hranjivih tvari koje proizvode energiju, a neke će vam čak priuštiti i nešto proteina, iako ni približno toliko koliko izvori poput mesa, jaja, mliječnih proizvoda, orašastih plodova i graha.

Žitarice

Žitarice su izvor ugljikohidrata za brzu energiju, kao i nekih hranjivih tvari za održivu energiju. Neki dobri izbori su smeđa riža, zobene pahuljice, cijela pšenica, bijela riža i sl.

Zamjene za mlijeko

Popularne zamjene za mlijeko sadrže neke hranjive tvari koje proizvode energiju, bilo prirodnim putem ili putem obogaćivanja.

Međutim, ova pića mogu biti manje slična svojim primarnim sastojcima nego što mislite. Razlog je gubitak tvari tijekom prerade ili zbog dodavanja vode ili drugih sastojaka. Primjeri su bademovo mlijeko, rižino mlijeko i sojino mlijeko.

Točne količine hranjivih tvari u ovim namirnicama razlikuju se ovisno o marki i receptu. Najbolji način da znate točno što dobivate je pročitati sadržaj.

Napomena o kofeinu

Kofein vam daje brzu energiju, ali je stimulans, što znači da ubrzava tjelesne procese, a ne hrani vaše stanice. To nije nužno loša stvar, jer i kava i čaj imaju neke zdravstvene prednosti, piše Index.