Otvara se restoran za jednu osobu, gost plaća koliko misli da treba

Restoran
Hranu neće donositi konobar

U doba koronavirusa snalažljivost i mašta ugostitelja dolazi do izražaja više nego ikada. Jedan od sjajnih primjera je restoran Bord för en, koji se uskoro otvara u Ransäteru, oko 350 kilometara zapadno od Stokholma. Kako i samo ime kaže Sto za jednog, restoran će primati samo jednu osobu.

Vlasnici Rasmus Persson i Linda Karlsson osmislili su idealan koncept za sve one koji se žele udaljiti od drugih ljudi i potpuno se posvetiti uživanju u hrani. Jedini sto u restoranu nalazit će se na 50 metara od kuhinje, odnosno kuće u kojoj će hrana biti pripremana.

Bord för en svakoga će dana primiti samo jednu osobu kojoj hranu neće donositi konobar. Jela će se dopremati velikom korpom obješenom o uže između kuhinjskog prozora i stola. Vlasnik Rasmus Persson ujedno je i školovani luvar koji će jelovnik slagati prema ponudi sezonskih i lokalnih namirnica.

Iako će se meni mijenjati od dana do dana, restoran će imati po jedan stalni doručak, ručak i večeru. Persson je najavio kako će gosti moći naručiti jela poput: Rårake (švedska palačinka od krompira, pavlake, kavijara i šumskog bilja) i Crno i žuto (pire od žute šargarepe i đumbira, maslac od lješnika, kroketi od kukuruza), kao i desertima od šumskih sastojaka, od voća do začina.

Kartu pića potpisuje Joel Söderbäck, čiji je bar uvršten na popis 50 najboljih na svijetu. Cijene će zavisiti od dobre volje gostiju koji će sami odlučiti koliko novca ostave. Posuđe, pribor za jelo i sto, nakon svakog će se gosta biti dezinfikovani i kako ne bi bilo straha od zaraze koronavirusom.

Izvor: