Ova kompanija plaća 70.000 eura svojim zaposlenicima nakon što dobiju dijete

.
Kompanija je već isplatila ukupno 4.8 miliona eura u paušalnom iznosu zaposlenima koji su rodili djecu od 2021. godine

 

Korejska građevinska kompanija plaća svojim radnicima skoro 70.000 eura svaki put kada dobiju bebu u nadi da će to pomoći u rješavanju problema niske stope nataliteta u zemlji.

 

Kompanija je već isplatila ukupno 4.8 miliona eura u paušalnom iznosu zaposlenima koji su rodili djecu od 2021. godine, uključujući dvije porodice sa dvoje dece koje su dobile po 138.000 eura na novogodišnjem sastanku osoblja ranije ovog mjeseca.

- Ako se trenutno stanje niske stope nataliteta nastavi, suočit ćemo se sa nacionalnom egzistencijalnom krizom kao što je pad radne snage i nedostatak odbrambenog ljudstva neophodnog za nacionalnu bezbjednost - rekao je Džung-kun Li (Joong-keun Lee), osnivač Booioung Group, na sastanku osoblja prema na saopćenju za javnost.
 

Južna Koreja ima najnižu stopu fertiliteta na svijetu od oko 0,7 rođenih po plodnoj ženi, prema Institutu za budućnost Korejskog poluostrva.

 

Stručnjaci kažu da razlozi uključuju promjenu pogleda na porodicu, visoko konkurentno društvo, visoke troškove podizanja djece i nisku uključenost muškaraca u brigu o djeci.

- Jednostavno rečeno, najveći faktor je to što je teško planirati budućnost, što je neophodno ako želite djecu, jer je život sada toliko izazovan i konkurentan, a budućnost sa djecom im se ne čini toliko relevantnom - reka je Insil Ji, predsjednik Instituta za budućnost Korejskog poluostrva i bivši korejski komesar za statistiku, za Euronews .

Stručnjaci predviđaju da će sve više kompanija pokretati ovakve inicijative.

Foto: Instagram